ارزیابی و تحلیل کانسارهای کرومیت شرق ایران (از پاگدار تا بندان)

  • سال انتشار: 1383
  • محل انتشار: هشتمین همایش انجمن زمین شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: SGSI08_098
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1714
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میترا جلائی فر

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه شهید بهشتی

ایرج رسا

گروه زمین شناسی دانشگاه شهید بهشتی

سیدسعید محمدی

گروه زمین شناسی دانشگاه بیرجند

چکیده

هارزبورژیت های جبه بالایی در مناطق بیرجند تا بهبندان با ساخت عمدتا توده ای و عدسی شکل دیده می شوند، که کرومیت های آلپی و نیامی شکل را که بخشی از افیولیت ملانژهای منطقه هستند در بر می گیرد. بخش های متفاوت یک توالی افیولیتی به وضوح در منطقه مورد مطالعه مشاهده می شوند که به علت فرایندهای همگرایی هنگام بسته شدن باریکه اقیانوسی شرق ایران، لیتوسفر اقیانوسی متحمل برش خوردگی شده و اجزا آن با یکدیگر مخلوط شده اند . هفت کانسار کرومیت دراین افیولیت ها مورد مطالعه قرار گرفته اند که توسط هارزبورژیت های شدیدا سرپانتیتی شده، دونیت ها و گابرو میزبانی می شوند. کانی های اصلی شناسایی شده در مقاطع نازک و صیقلی : الیوین (فورستریت) ، پیروکسن ، آمفیبول ، پلاژیوکلاز، کلینو کریزوتیل ، کرومیت، هماتیت، پیکتوتیت و لیمونیت می باشند. بافت اصلی کرومیت ها، کاتاکلاستیک و خرد شده است که بیانگر تاثیر عوامل تکتونیکی بر منطقه می باشد. تمامی سنگ ها تحت تاثیر فازهای هیدروترمالی قرار گرفته اند و آثار دگر سانی در این سنگ ها که عباتند از سرپانتینی شدن، کلریتی شدن، کلسیتی شدن، تبدیل شدگی الیوین ها و پیروکسن ها به اکسیدهای آهن، مشاهدده می شوند. از نظر ژئوشیمیایی همبستگی مثبتی بین Cr, Ni, Mg وجود دارد. که دلالت بر تمایل شدید آنها به قرار گرفتن در مراحل اولیه تبلور ماگمایی است. با توجه به میزان Al کرومیت ها منطقه مورد مطالعه در گروه کرومیت های با Al بالا که از ذوب نسبی درجه پایین جبه بالایی به وجود آمده اند، قرار دارند و افیولیت ها از نوع هارزبورژیتی یا HOT می باشند.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.