بررسی و مقایسه آمادگی به اعتیاد، ابعاد شخصیت و راهبردهای مقابله با استرس در دانشجویان دخترو پسر دانشگاه علوم پزشکی کرمان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه روانشناسی،علوم تربیتی و علوم اجتماعی، دوره: 2، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_TAPES-2-1_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 52
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه وزیری

کارشناس ارشد روانشناسی عمومی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه باهنر کرمان، کرمان، ایران

مسعود باقری

دکتری روانشناسی عمومی ، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه باهنر کرمان، کرمان، ایران

محمدحسین موسوی نسب

دکتری روانشناسی سلامت ، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه باهنر کرمان، کرمان، ایران

چکیده

سابقه و هدف: دانشجویان پزشکی که در آیندهای نزدیک عناصر اصلی کادر درمانی مراکز مختلف درمانی را تشکیل میدهند، یکی از جمعیتهای مهم به شمار میروند که بروز هر گونه آسیب بلند مدت از جمله اعتیاد در آنان میتواند علاوه بر خودشان، سلامت طیف وسیعی از جمعیت عمومی را نیز به خطر بیندازد. هدف مطالعه حاضر بررسی و مقایسهی آمادگی به اعتیاد، ویژگیهای شخصیت و راهبردهای مقابله با استرس دردانشجویان دختر و پسر دانشگاه علوم پزشکی انجام شد. مواد و روشها: این مطالعه مقطعی و از نوع همبستگی بود. مطالعه حاضر در سال ۱۳۹۵ و در میان ۳۰۰ نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان که به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای تصادفی انتخاب شده بودند انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه سنجش صفات شخصیتی نئو (فرم کوتاه) کاستا و مک کری (۱۹۸۵)، مقیاس آمادگی به اعتیاد، پرسشنامه راهبردهای مقابله ای با استرس بود. سپس داده ها در نرم افزا SPSS۲۴ و با استفاده از آمارهای توصیفی و آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها: نتایج تفاوت معنی داری بین دو گروه نشان داد. لامبدای ویلکز برابر با ۰/۷۹ بود (F=۳۴/۶۸, P< ۰/۰۰۱)این شاخص نشان میدهد که دو گروه دست کم در یکی از متغیرهای مورد مطالعه با هم متفاوت هستند. تفاوت دو گروه در ابعاد روان رنجوری (F=۱۱/۶۵, P< ۰/۰۰۱)، گشودگی به تجربه (F=۶/۱۳, P< ۰/۰۰۱)، وظیفه شناسی (F=۲۹/۲۱, P< ۰/۰۰۱)، راهبرد مقابله مسئله مدار (F=۱۴/۲۲, P< ۰/۰۰۱)، راهبرد مقابله هیجان مدار (F=۱/۷۰, P< ۰/۰۰۱)، معنی دار بود و در بعد آمادگی به اعتیاد، توافق و برونگرایی معنی دار نبود. نتیجه: بر اساس یافته های پژوهش انجام شده بین دو جنس در ابعاد روانرنجوری، گشودگی به تجربه، وظیفه شناسی و راهبرهادهای مقابله با استرس تفاوت معنی داربوده وبه نظر می رسد هرگونه برنامه ریزی که ارتباط با انواع تیپ های شخصیتی و راهبردهای مقابله با استرس پیدا می کند باید با درنظر گرفتن تفاوت جنسیتی باشد.

کلیدواژه ها

آمادگی به اعتیاد، ابعاد شخصیت، مقابله با استرس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.