مقایسه مقدار شاخص سطح برگ در فواصل مختلف حاشیه جاده های احداث شده در جنگل های هیرکانی (بررسی موردی: تیپ ممرز - راش جنگل خیرود، مازندران)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش و توسعه جنگل، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JFRD-2-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 68
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Azadeh Deljouei

دانشجوی دکتری مهندسی جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

Seyed Mohammad Moein Sadeghi

دانشجوی دکتری جنگلشناسی و اکولوژی جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

Ehsan Abdi

دانشیار، گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

هدف از این پژوهش، بررسی مقدار LAI در حاشیه جاده­های اصلی جنگلی و مقایسه آن با فواصل مختلف در تیپ ممرز - راش است. منطقه مورد بررسی بخش نم­خانه جنگل خیرود انتخاب شد و مقدار LAI در ۱۶ خط نمونه به طول ۱۰۰ متر از حاشیه دو طرف جاده تا درون جنگل (در هر خط نمونه ۹ نقطه در فواصل صفر (حاشیه جاده)، پنج، ۱۰، ۱۵، ۲۰، ۳۰، ۴۵، ۶۰ و ۱۰۰ متری)، با روش عکس­برداری نیم کروی مورد عکس­برداری قرار گرفتند. نتایج تحلیل واریانس نشان داد تاثیر فاصله از جاده بر مقدار LAI معنی دار است (۰۰۱/۰ > P). بر اساس نتایج آزمون توکی، مقدار LAI در فاصله ۱۰۰ متری به­طور معنی داری بیشتر از فواصل صفر، پنج، ۱۰ و ۱۵ متری از جاده های جنگلی است (۰۵/۰ > P). بهترین رابطه برازش بین مقدار LAI و فاصله از جاده بر اساس مقادیر R۲adj (۶۰/۰) و درصد RMS (۱۳/۹)، تابع توانی مثبت به­دست آمد. نتایج نشان داد که جاده­های اصلی جنگلی تا فاصله ۱۵ متری، بر مقدار LAI تاثیر گذاشته­اند؛ بنابراین می توان اظهار داشت که ترافیک و عرض بستر کم و پیروی از اصول همگام با طبیعت در ساخت جاده­های خیرود، سبب شده است که مقدار تنش وارده به بوم سازگان کاهش یافته و تعادل بوم­شناختی کمتر دست­خوش تغییر می­شود.

کلیدواژه ها

حاشیه جاده, خط نمونه, شاخص سطح برگ, عکس برداری نیم کروی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.