اثر نانو ذرات سیلیکا (SiO۲ NPS) بر صفات مرفوفیزیولوژی نهال های کاج سیاه (Pinus nigra) تحت تنش خشکی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش و توسعه جنگل، دوره: 2، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JFRD-2-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 56
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Sevda Dehghan

دانش آموخته کارشناسی ارشد جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس

Masuod Tabari Kochak Saraei

استاد، گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس

Gholamali Jalali

دانشیار، گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

بهره­گیری از فناوری های نوین برای تعدیل اثرهای تخریبی خشکی از اهمیت ویژه­ای برخوردار است. در این پژوهش، از خصوصیات منحصربه فرد نانو ذرات سیلیکا (SiO۲) به­منظور کاهش اثر تنش کم­آبی، روی کاج ­سیاه (Pinus nigra) استفاده شد. برای تعدیل اثرهای مخرب تنش خشکی بر نهال­هایی که بر اساس ظرفیت زراعی خاک هر چهار، شش و هشت روز یک­بار آبیاری می­شدند به­طور جداگانه از سوسپانسیون­های نانو ذرات سیلیکا با غلظت های صفر، ۱۰، ۳۰، ۶۰ و ۱۰۰ میلی­گرم بر کیلو­گرم استفاده شد طوری که هر هفته یک­بار به مدت پنج ماه بر برگ های هر نهال اسپری ­شد. اعمال نانو ذرات سیلیکا سبب افزایش رویش ارتفاعی، پتانسیل آبی، محتوای نسبی رطوبت و کاهش نشت الکترولیت در نهال­های تحت تنش شد و افزایش غلظت آن سبب افزایش وزن خشک اندام هوایی و طول ریشه نهال­های تحت تنش خشکی شد. در مجموع می­توان بیان داشت که استفاده از نانو ذرات سیلیکا به­ویژه، غلظت­های ۶۰ و ۱۰۰ میلی­گرم در لیتر، موجب بهبود فعالیت­های فیزیولوژیک و افزایش زی توده کل در نهال­های کاج سیاه تحت تنش خشکی می­شود.

کلیدواژه ها

پتانسیل آبی, تنش کم آبی, کاج سیاه, نشت الکترولیت, نانو سیلیکا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.