تاثیر شیوه گزینشی بر تغییرات برخی شاخص های میکروبیولوژیکی خاک توده راش آمیخته جنگل های هیرکانی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش و توسعه جنگل، دوره: 3، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JFRD-3-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 56
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Fateme Rafiee

دانشجوی دکتری جنگل شناسی و اکولوژی جنگل، دانشکده علوم جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.

Hashem Habashi

دانشیار، گروه جنگل شناسی و اکولوژی جنگل، دانشکده علوم جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.

Ramin Rahmani

دانشیار، گروه جنگل شناسی و اکولوژی جنگل، دانشکده علوم جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.

Khosro Sagheb-Talebi

دانشیار، بخش تحقیقات منابع طبیعی، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور، کرج، ایران.

چکیده

این پژوهش با هدف ارزیابی تاثیر اجرای شیوه گزینشی بر شاخص­های میکروبیولوژی خاک و تعیین عوامل موثر بر آنها در بخشی از جنگل های معتدله شمال انجام شد. به این منظور، ۱۸ قطعه نمونه­ به ابعاد ۳×۳ متر در روشنه­هایی به مساحت حدود ۴۰۰ مترمربع و همین تعداد قطعه نمونه در زیر تاج پوشش در دو پارسل شاهد و مدیریت­شده به شیوه گزینشی با ترکیب گونه­ای راش آمیخته (راش-ممرز) در نظر گرفته شد و تغییرهای برخی از ویژگی­های فیزیکی، شیمیایی و زیستی خاک در عمق ۱۰ سانتی متر مورد بررسی قرار گرفت. میانگین تنفس خاک در زیر تاج­پوشش (۶۴/۰± ۳۰/۳ میکرومول در متر­مربع در ثانیه) نسبت به روشنه (۶۲/۰± ۵۰/۲ میکرومول در مترمربع در ثانیه) افزایش معنی­دار داشت، درحالی که اختلاف معنی­دار در مقدار کربن آلی خاک روشنه و زیر تاج پوشش مشاهده نشد. افزایش رطوبت و دمای خاک منجر به افزایش معنی‎دار تنفس میکروبی، کربن زی‎توده میکروبی و سهم میکروبی در روشنه­ها نسبت به زیر تاج پوشش شد که بیانگر تاثیر آشفتگی بر ویژگی­های موردبررسی است. این در حالی است که مدیریت به شیوه گزینشی تاثیر معنی‎داری بر مشخصه­های فوق نداشت که می­تواند حاکی از تشابه عملکرد اکوسیستم در این دو توده ­باشد.

کلیدواژه ها

تنفس خاک, تنفس میکروبی, شیوه گزینشی, روشنه, کربن زی‎توده میکروبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.