مقایسه ویژگی های زیست فنی ریشه گونه های زبان گنجشک (Fraxinus excelsior) و نوئل (Picea abies) جنگلکاری شده

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش و توسعه جنگل، دوره: 3، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JFRD-3-3_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 114
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Marzie Esmaiili

کارشناسی ارشد مهندسی جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

Ehsan Abdi

دانشیار، گروه مهندسی جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

Mohammad Jafary

استاد، گروه مهندسی احیای مناطق خشک و کوهستانی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

Baris Majnounian

استاد، گروه مهندسی جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

چکیده

در این پژوهش دو توده جنگلکاری­شده با گونه­های زبان­گنجشک (Fraxinus excelsior) و نوئل (Picea abies) با شرایط رویشگاهی مشابه انتخاب و از هر گونه، سه پایه به روش کاملا تصادفی برای نمونه­برداری انتخاب شدند. برای بررسی پراکنش ریشه­ها، از روش حفر پروفیل و برای اندازه­گیری مقاومت کششی، از دستگاه اینسترون استاندارد استفاده شد. این پژوهش نشان داد که در هر دو گونه، پراکنش ریشه­ها و مقدار مسلح­سازی خاک با افزایش عمق خاک طبق تابع لگاریتمی و مقاومت کششی ریشه با افزایش قطر ریشه طبق تابع توانی کاهش می­یابند. به­طور میانگین بیش از ۸۰ درصد از پراکنش ریشه­ها در عمق کمتر از ۲۰ سانتی­متر و در نتیجه آن بیش­ترین مقدار مسلح­سازی خاک در این عمق مشاهده شد. طبق نتایج، مقاومت کششی ریشه گونه نوئل (۶۴/۲ ± ۳۱/۱۹ مگاپاسکال) با دامنه قطری ۳۲/۰ تا ۹۳/۴ میلی­متر به­طور معنی­داری بیشتر از گونه زبان­گنجشک (۰۱/۱ ± ۹۸/۱۶ مگاپاسکال) با دامنه قطری ۴۲/۰ تا ۹۱/۴ میلی­متر بود. همچنین مقدار مسلح­سازی خاک توسط ریشه گونه نوئل (۰۰۸/۰ ± ۰۳/۰ کیلوپاسکال) بیشتر از گونه زبان­گنجشک (۰۰۵/۰ ± ۰۲/۰ کیلوپاسکال) بوده است. نتایج این تحقیق ما را در استفاده آگاهانه از این گونه­ها در زیست­مهندسی یاری می­کند.

کلیدواژه ها

پراکنش ریشه, زیست مهندسی, مسلح سازی خاک, مقاومت کششی ریشه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.