مدل سازی آشفتگی مکانی جنگل با استفاده از سنجه های سیمای سرزمین در پارک ملی گلستان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش و توسعه جنگل، دوره: 4، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JFRD-4-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 49
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Mahan Ghorbani

دانشجوی کارشناسی ارشد جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

Ali Asghar Darvishsefat

استاد، گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

Bahman Jabbarian Amiri

دانشیار گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

Maria Bagheri

دانشجوی کارشناسی ارشد جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

چکیده

هدف این پژوهش، تعیین وضعیت آشفتگی مکانی در بخش جنگلی پارک ملی گلستان با استفاده از فن­آوری سنجش از دور، سنجه­های سیمای سرزمین و GIS است. به این منظور پس­از تعیین محدوده جنگلی منطقه مورد بررسی، نقشه دقیق پوشش سرزمین جنگل-غیرجنگل سال ۱۳۹۵ آن به روش تفسیر­تلفیقی از داده­های سنجنده OLI ماهواره لندست ۸ تهیه شد. پس از تعیین مساحت بهینه شبکه­بندی، منطقه به شبکه­ای از ۵۵۰ پهنه شش­ضلعی ۱۰۰ هکتاری تقسیم شد. سپس از ۱۲ سنجه مکانی سیمای­سرزمین شامل MESH، NP، PD، ENN-MN، LPI، FRAC-MN، CONTIG-MN، SPLIT، AREA-MN، DIVISION، PLAND و SHAPE-MN برای مشخص­کردن مشخصات کمی، چگونگی توزیع­مکانی، ارتباطات و ترکیب­بندی لکه­های غیرجنگلی در یکایک پهنه­ها استفاده شد. در ادامه با انجام استانداردسازی مقادیر سنجه­ها و تحلیل مولفه­های اصلی، سنجه­های موثر در آشفتگی و وزن آن­ها برای تهیه مدل آشفتگی مکانی تعیین شد. در نهایت نقشه شاخص آشفتگی جنگل براساس مدل تهیه و به چهار طبقه بدون آشفتگی، آشفتگی­کم، متوسط و زیاد تقسیم شد. نتایج نشان داد که طبقه­های یاد­شده به­ترتیب ۵۳/۴۸، ۱۵/۱۶، ۹۰/۱۹ و ۴۱/۱۵ درصد از منطقه را پوشش می­دهند. با رویکرد مورد استفاده در این پژوهش می­توان نقشه آشفتگی مکانی مناطق جنگلی تحت مدیریت را به­صورت دوره­ای تهیه و به­عنوان یکی از ابزارهای پایش به­کار برد.

کلیدواژه ها

آشفتگی جنگل, پارک ملی گلستان, تحلیل مولفه های اصلی, سنجه های سیمای سرزمین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.