برآورد ظرفیت تبادل کاتیونی خاک با استفاده از طیف سنجی بازتابی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش و توسعه جنگل، دوره: 4، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JFRD-4-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 98
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Fatemeh Mousavi

دانشجوی دکتری مهندسی جنگل، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

EHsan Abdi

دانشیار، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

Abbas Ghalandarzadeh

دانشیار، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

Hossein Ali Bahrami

دانشیار، گروه خاک شناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

Baris Majnounian

استاد، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

Saham Mirzaei

دانشجوی دکتری سنجش از دور و GIS، دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

چکیده

در این پژوهش قابلیت بازتاب طیفی خاک به­منظور برآورد مقدار CEC خاک بررسی شد. به همین منظور تعداد ۴۵ نمونه خاک از بخش نم­خانه جنگل خیرود جمع آوری و بازتاب طیفی آن­ها در محدوده ۲۵۰۰-۳۵۰ نانومتر اندازه­گیری و ارتباط آن با مقادیر CEC اندازه گیری شده مورد بررسی قرار گرفت. علاوه بر روش رگرسیون حداقل مربعات جزئی (Partial Least Squares Regression: PLSR)، دو گروه از شاخص­های باریک­باند خاک (RI، DI) نیز برای برآورد CEC در دو حالت طیف بازتابندگی و مشتق آن استفاده شدند و سپس مورد مقایسه قرار گرفتند. نتایج این بررسی نشان داد که به طورکلی شاخص­های باریک­باند ارتباط قوی­تری با CEC نسبت به روش PLSR دارند و در حالت مشتق اول شاخص DI بیشترین همبستگی (۰۱/۵= RMSE، ۸۲/۰= R۲) نسبت به دیگر حالت­های شاخص­ها مشاهده شد. در روش PLSR طیف خام با CEC ارتباط قوی­تری نسبت به مشتق اول نشان داد، درحالی که در استفاده از روش شاخص­های باریک باند، مشتق اول و CEC ارتباط قوی­تری نسبت به طیف خام نشان دادند؛ بنابراین با توجه به اینکه بین CEC و بازتاب طیفی خاک ارتباط بسیار قوی وجود دارد، می­توان از طیف سنجی بازتابی به عنوان روشی غیرمخرب، سریع، آسان و کم هزینه برای برآورد CEC استفاده کرد.

کلیدواژه ها

بازتاب, شاخص های باریک باند خاک, طیف سنجی, PLSR, CEC

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.