تاثیر شدت بهره برداری بر رویش حجمی توده های راش آمیخته در جنگل های ناو اسالم

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش و توسعه جنگل، دوره: 4، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JFRD-4-4_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 47
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Behroz Karamdost Marian

مدیر تحقیقات و نوآوری، شرکت سهامی جنگل شفارود، رضوانشهر، ایران.

Amireslam Bonyad

استاد، گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه گیلان، صومعه سرا، ایران.

Farzam Tavankar

استادیار، گروه جنگلداری، واحد خلخال، دانشگاه آزاد اسلامی، خلخال، ایران.

چکیده

هدف از این پژوهش بررسی تاثیر شدت بهره برداری بر رویش حجمی جنگل های با­ارزش راش در شمال ایران بود. برای این منظور، رویش حجمی درختان در یک دوره ۱۰ ساله در سه پارسل بهره برداری­شده با شدت های کم، متوسط و زیاد (به­ترتیب با شدت های برداشت شش، ۱/۱۳ و ۱۸ m۳/ha) و در یک پارسل حفاظت­شده (شاهد) به روش قطعات نمونه ثابت در توده های راش آمیخته در جنگل های ناو اسالم برآورد شد. نتایج نشان داد شدت بهره برداری بر رویش حجمی درختان تاثیر معنی داری دارد (۰۱/۰ > P). میانگین رویش حجمی درختان در پارسل بهره برداری­شده با شدت متوسط (m۳/ha/yr ۳/۹) بیشتر از پارسل بهره برداری­شده با شدت کم (m۳/ha/yr ۴/۷)، بهره برداری­شده با شدت زیاد (m۳/ha/yr ۸/۴) و پارسل شاهد (m۳/ha/yr ۸/۶) بود (۰۵/۰> P). رویش حجمی درختان با افزایش حجم سرپای توده باقی­مانده پس از قطع، کاهش یافت. شدت برداشت همچنین تاثیر معنی داری بر مقدار رویش حجمی درختان در طبقه های مختلف قطری داشت (۰۱/۰> P). درختان کم­ قطر (کمتر از ۲۵ سانتی متر) در پارسل بهره برداری­شده با شدت زیاد، درختان با قطر متوسط (۲۵ تا ۵۰ سانتی متر) در پارسل بهره برداری­شده با شدت متوسط و درختان قطور و خیلی قطور (بزرگ تر از ۵۰ سانتی متر) در پارسل بهره برداری­شده با شدت کم، بیشترین مقدار رویش حجمی را داشتند. حجم سرپای پارسل های بهره برداری­شده حدود ۲۶ تا ۴۲ درصد در ابتدا دوره و حدود ۲۱ تا ۳۳ درصد در انتهای دوره کمتر از پارسل شاهد بود.

کلیدواژه ها

توده راش آمیخته, حجم سرپا, رویش حجمی, شیوه تک گزینی, ناو اسالم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.