تاثیر تراکم توده بر تنوع گونه ای گیاهان چوبی و علفی در جنگل های بلوط
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: فصلنامه پژوهش و توسعه جنگل، دوره: 5، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_JFRD-5-2_007
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 177
نویسندگان
Mir Sajad Mir Yusefzadeh Moradi
کارشناس ارشد جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.
دانشیار، گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.
مربی پژوهش، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی، ارومیه، ایران.
چکیده
این پژوهش با هدف بررسی تاثیر تراکم توده بر تنوع گونهای چوبی و علفی در جنگلهای سردشت استان آذربایجان غربی انجام شد. بدین منظور اثر تراکم بر روی تنوع و غنای پوشش درختی و علفی در سه توده با تراکم های کاملا تنک، تنک و بهنسبت انبوه بررسی شد. تعداد ۳۰ قطعه نمونه مربعی چهارآری با روش منظم تصادفی پیاده شد. فاصله بین قطعات نمونه ۱۰۰ متر و فاصله بین ترانسکتها ۲۰۰ متر درنظر گرفته شد. نوع و مشخصات کمی گونههای درختی و درختچهای در هر قطعهنمونه ثبت شد. فراوانی و نوع گونههای علفی در پنج ریزقطعه نمونه با ابعاد ۵/۱×۵/۱ متر در هر قطعهنمونه ثبت شد. همبستگی بین تراکم توده، شاخصهای غنا و تنوع گونهای علفی و درختی بهروش پیرسون بررسی شد. از آزمون توکی برای مقایسه میانگین شاخصهای غنا و تنوع گونهای بین تراکمهای مختلف استفاده شد. نتایج نشان داد که تعداد ۱۱۷ گونه گیاهی (پنج گونه درختی و ۱۱۲ گونه علفی) در منطقه حضور دارند. بررسی همبستگی مشخصههای علفی با مشخصات کمی درختی نشان داد شاخص یکنواختی شانون با تعداد جستها همبستگی مثبت معنیدار و با متوسط قطر و سطح مقطع برابرسینه همبستگی منفی معنیدار دارد و شاخصهای تنوع گونهای سیمپسون با متوسط سطح مقطع برابرسینه همبستگی مثبت معنی دار دارد و غنای گونهای مارگالف با متوسط قطر برابرسینه همبستگی منفی معنیدار دارد. همچنین بین تنوع و غنای گونهای علفی و درختی در تراکمهای مختلف اختلاف معنیداری وجود ندارد.کلیدواژه ها
بلوط, تراکم, تنوع زیستی, زاگرس شمالیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.