پهنه بندی حساسیت رویشگاه های مانگرو استان هرمزگان به مخاطرات محیطی بر اساس درصد تاج پوشش

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش و توسعه جنگل، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JFRD-7-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 82
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Davood Mafi-Gholami

استادیار، گروه علوم جنگل، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران

Abolfazl Jaafari

استادیار، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران.

چکیده

در پژوهش پیش­رو درجه حساسیت رویشگاه های مانگرو استان هرمزگان بر مبنای بررسی درصد تاج پوشش (به­عنوان شاخصی از مشخصه های ساختاری جنگل) طبقه بندی شد. بدین منظور با آماربرداری میدانی و ثبت قطر تاج مانگروها در قطعه­های نمونه، درصد تاج­پوشش در هر یک از قطعه­های نمونه محاسبه شد. سپس، با تجزیه و تحلیل تصاویر ماهواره ای و تهیه نقشه NDVI رویشگاه­های خمیر، تیاب و جاسک، بین درصد تاج­پوشش در قطعه­های نمونه و NDVI متناظر هر قطعه در سطح رویشگاه­ها رابطه رگرسیونی برقرار شد و با اجرای رابطه رگرسیونی روی نقشه NDVI هر رویشگاه، نقشه تغییرات مکانی درصد تاج­پوشش در سطح رویشگاه ها تهیه شد. در آخر، با استفاده از نقشه درصد تاج پوشش مانگروها و با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی، نقشه درجه حساسیت رویشگاه­ها در سه طبقه تاج پوشش کم، متوسط و زیاد تهیه شد. نتایج نشان داد که میانگین درصد تاج پوشش در رویشگاه های خمیر، تیاب و جاسک به ترتیب ۶۲، ۴۳ و ۷۱ درصد است و بر این اساس، رویشگاه های جاسک و تیاب به ترتیب کمترین و بیشترین درجه حساسیت را نسبت­به وقوع تنش­ها و آشفتگی­های محیطی دارند. ویژگی های ژئومورفولوژیک محلی، مقدار رسوب­گذاری، تاسیسات و سازه های ساحلی، شرایط اقتصادی و اجتماعی منطقه، آلاینده­های زیست­محیطی و بالا آمدن سطح آب دریا با تاثیر بر ساختار و رویش مانگروها می­توانند از عوامل تفاوت در درجه حساسیت بین رویشگاه های مورد بررسی باشد. این پژوهش با تولید اطلاعات دقیق از درجه حساسیت رویشگاه های مانگرو هرمزگان توانسته است پیش­نیازهای اولیه برای اجرای برنامه های سازگاری با تغییر اقلیم و اولویت­بندی اقدامات حفاظتی و احیاء رویشگاه های مانگرو را فراهم کند.

کلیدواژه ها

سامانه اطلاعات جغرافیایی, سنجش از دور, مدل سازی, NDVI

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.