تاثیر شدت برداشت در شیوه جنگل شناسی تک گزینی بر زیست توده انجیلی- ممرز

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش و توسعه جنگل، دوره: 7، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JFRD-7-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 83
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Mahmoud Radaee

دانشجوی دکتری جنگل شناسی و اکولوژی جنگل، دانشکده علوم جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان، ایران

Hashem Habashi

دانشیار، دانشکده علوم جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان، ایران

Ramin Rahmani

دانشیار، دانشکده علوم جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان، ایران

Shaban Shataee

استاد، دانشکده علوم جنگل، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان، ایران

Hormoz Sohrabi

دانشیار، دانشکده منابع طبیعی نور، دانشگاه تربیت مدرس، ایران

چکیده

تاثیر ورود به جنگل و بهره برداری درختان بر ساختار آینده و عملکرد اکولوژیکی جنگل های هیرکانی موضوعی مورد بحث است. اطلاعات موجود در خصوص تاثیر شدت برداشت بر خصوصیات توده و مثل زیست توده اندک است. مقاله حاضر باهدف تعیین تاثیر شدت بهره­برداری درختان توده انجیلی- ممرز در شیوه تک­گزینی بر زیست­توده انجام شده است. به­این منظور در ۷۰ قطعه نمونه نیم هکتاری اطلاعات کلیه درختان و خشک دارها برداشت شد. تعداد ۳۵ قطعه نمونه در توده برداشت شده به شیوه تک­گزینی با سه شدت برداشت قرار داشتند و معادل همین تعداد قطعه نمونه در توده کنترل بودند. لاشریزی درختان طی شش ماه از شهریور تا بهمن برداشت شد و ذخیره کربن آلی خاک از طریق اندازه گیری کربن آلی و وزن مخصوص ظاهری خاک تعیین شد. سپس زیست توده درختان، لاشریزه، خشک دار، ریشه، خاک و در نهایت زیست­توده کل محاسبه شد. نتایج نشان داد که با افزایش شدت برداشت تا ۵/۱۳ درصد روند تغییرات زیست توده کل افزایشی است هرچند شدت برداشت تاثیر معنی داری بر زیست­توده روی زمینی، زیرزمینی و کربن آلی خاک نداشت. زیست­توده روی زمینی در توده تک­گزینی بیشتر از توده کنترل بود. میانگین زیست­توده کل در توده برداشت شده انجیلی ممرز ۱۴۷ و در توده کنترل ۱۴۴ تن در هکتار بود و برداشت به­طور متوسط دو درصد زیست­توده کل را افزایش داد. در نهایت با توجه به نتایج این پژوهش شدت برداشت متوسط (۵/۹-۶/۳ درصد حجم سرپا) به­عنوان شدت برداشت مناسب تعیین شد. تشابه وضعیت زیست­توده لاشریزه و خشک دار در دو توده به­عنوان شاخص زیستی، گویای مناسب بودن شرایط نشانه­گذاری در شیوه تک­گزینی بود.

کلیدواژه ها

زیست توده, بهره برداری, لاشریزه, خشکه دار, تک گزینی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.