بررسی اثرات تفرج بر شاخص های تنوع گونه ای گیاهی و مشخصه های فیزیکی و شیمیایی خاک پارک جنگلی گمبوعه اهواز

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش و توسعه جنگل، دوره: 7، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JFRD-7-3_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 84
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Saied Erfani Farzin

کارشناسی ارشد علوم محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز، اهواز، ایران

Sina Attar Roshan

استادیار گروه علوم محیط زیست، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

Azita Koshafar

استادیار گروه علوم محیط زیست، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

چکیده

به­منظور بررسی اثر تفرج بر تنوع گونه­ای گیاهی و مشخصه­های ادافیکی، این پژوهش در پارک جنگلی گمبوعه اهواز به مساحت ۶۰ هکتار در سال ۱۳۹۸ انجام شد. به­این منظور از روش نمونه­برداری با استفاده از ترانسکت خطی به طول ۳۰۰ متر و برداشت قطعات نمونه به­طور تصادفی در فواصل ۵۰ متری از هم استفاده شد. برای بررسی پوشش درختی و درختچه­ای در دو منطقه تفرجی و بدون تفرج به تفکیک ۲۴ قطعه نمونه ۲۰×۲۰ متر (۴۰۰ مترمربعی) و در مرکز هر پلات به­منظور بررسی پوشش علفی، قطعات نمونه ۸×۸ متر (۶۴ مترمربعی) پیاده شد. در این پژوهش ۲۸ گونه گیاهی شناسایی شد. آنالیز تطبیقی متعارف (CCA) نشان داد، منطقه شاهد و منطقه تحت تفرج هر کدام تشکیل یک گروه بوم شناختی مجزا را در منطقه داده­اند. از نظر ترکیب گونه­های گیاهی بیشترین مقدار شاخص­های تنوع­گونه­ای سیمپسون (۰۲۳/۰±۳۳/۰)، شانون-وینر (۰۱۲/۰±۴۴/۰) و شاخص یکنواختی شانون-وینر (۰۰۳/۰±۶/۰) و غنای گونه­ای گیاهی (۶۱/۰±۹/۲) در منطقه شاهد برآورد شد. بررسی شرایط ادافیکی نشان داد تفرج نتوانسته تاثیری بر بافت خاک داشته باشد اما مشخصه­هایی نظیر تخلخل، ازت، پتاسیم، فسفر و ماده آلی تحت تاثیر تفرج کاهش یافته و مشخصه­های وزن مخصوص ظاهری، رطوبت اشباع، هدایت الکتریکی و آهک افزایش معنی­داری را نشان دادند. نتایج حاصل از این پژوهش مبین این نکته است که تفرج بدون رعایت معیارهای فنی و علمی می­تواند موجب کاهش تراکم و تنوع پوشش­گیاهی علفی شده که خود می­تواند آثار مخربی در رویشگاه داشته باشد.

کلیدواژه ها

آنالیز تطبیقی متعارف, تفرج, گمبوعه, شاخص های تنوع گونه ای

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.