باززایی درون شیشه ای گیاه سپستان (Cordia myxa L.) به روش اندام زایی مستقیم
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: فصلنامه پژوهش و توسعه جنگل، دوره: 5، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_JFRD-5-4_011
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 120
نویسندگان
گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی خوزستان
گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، خوزستان
گروه علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، خوزستان
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
چکیده
در این پژوهش، دستورالعمل سریع و کارآمد باززایی درونشیشهای گیاهکهای سپستان با استفاده از ریزنمونههای مختلف بررسی شد. در این پژوهش از آزمایشی جداگانه برای بهینهسازی شاخهزایی، یک آزمایش برای پرآوری و یک آزمایش ریشهزایی استفاده شد. طرح آماری مورد استفاده در آزمایش شاخهزایی، فاکتوریل ۷×۳ در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار و طرح آماری مورد استفاده در آزمایشهای پرآوری و ریشهزایی طرح پایه کاملا تصادفی بود. نتایج نشان داد بیشترین شاخهزایی (۳۳/۴ شاخه از هر ریزنمونه) از ریزنمونههای لپه مستقر در محیط کشت MS حاوی ۴ میلیگرم در لیتر کینتین (KIN) به همراه ۰۱/۰ میلیگرم در لیتر نفتالین استیک اسید (NAA) بهدست آمد. مدت زمان لازم برای آغاز شاخهزایی در حدود ۲۱-۱۵ روز به طول انجامید. برای پرآوری شاخههای تولیدی، ریزنمونهها در محیط کشت MS حاوی غلظتهای متفاوت دو نوع سیتوکنین (KIN یا BAP) به همراه ۰۱/۰ میلیگرم در لیتر NAA قرار گرفتند. بیشترین پرآوری شاخه در تیمار مشابه با شاخهزایی، در محیط کشت MS حاوی ۴ میلیگرم در لیتر KIN به همراه ۰۱/۰ میلیگرم در لیتر NAA، بهدست آمد. همچنین نتایج نشان داد که ایندول بوتریک اسید (IBA) با غلظت ۱ میلیگرم در لیتر موثرترین تیمار برای ریشهزایی بود. گیاهکهای ریشهدارشده با موفقیت توانستند مراحل سازگاری در شرایط گلخانهای را سپری کنند.کلیدواژه ها
اکسین, پرآوری, جنگل, گل گاوزبان, سیتوکنیناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.