ارتباط ارتفاع از سطح دریا و جهت جغرافیایی با ویژگی های برگ درختان در جنگل های زاگرس شمالی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش و توسعه جنگل، دوره: 8، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JFRD-8-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 77
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Soran Amini

دانشجوی دکترای جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

Nasrin Seyedi

دانشیار گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

Parviz Fatehi

استادیار، گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

Mahtab Pir Bavaghar

دانشیار، گروه جنگلداری و مرکز پژوهش و توسعه جنگلداری زاگرس شمالی دکتر هدایت غضنفری، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه کردستان، سنندج، ایران

چکیده

در این پژوهش ارتباط بین عوامل فیزیوگرافی با شاخص سطح برگ یا LAI (Leaf Area Index)، وزن ویژه­ برگ یا LMA (Leaf Mass per Area) و همچنین محتوای آبی تاج­پوشش یا CWC (Canopy Water Content) بررسی شد. تعداد ۱۲۵ قطعه ­نمونه به شکل مربع با ابعاد ۳۰ متر در ۳۰ متر در جنگل­های بانه برداشت شد. میانگین ارتفاع از سطح دریا برای هر قطعه­نمونه با استفاده از نقشه مدل رقومی ارتفاع (DEM) منطقه و نه جهت مشخص در هر قطعه­نمونه به­وسیله قطب­نما مشخص شد. برای برآورد شاخص­ها در هر قطعه­نمونه عکس­برداری از تاج­پوشش و جمع­آوری برگ انجام شد. براساس نتایج اثر ارتفاع روی تمام شاخص­ها و اثر جهت دامنه روی شاخص­های LAI و LMA معنی­دار بود. شاخص­های LAI و CWC از ارتفاع پایین به سمت ارتفاعات بالا، کاهشی و در طبقه­ آخر افزایشی می­شود. شاخص LMA نیز از ارتفاع پایین به­سمت ارتفاعات بالا افزایشی و در طبقه­ آخر کاهشی می­شود. LAI در جهت­های شمالی و شمال ­شرقی بیشترین و در جهت جنوبی و جنوب­ غربی کمترین مقدار است. CWC در جهت­های شمالی بیشترین و در جهت جنوبی کمترین مقدار و LMA در جهت­های شمالی و شمال ­شرقی کمترین و در جهت­های غربی و جنوب ­غربی بیشترین مقدار است. بررسی وضعیت شاخص­های گیاهی در جهت­ها و ارتفاعات مختلف این امکان را فراهم می­سازد تا اقدامات حفاظتی و حمایتی در شرایط مختلف توپوگرافی براساس اولویت و مقدار اهمیت هر منطقه انجام شود.

کلیدواژه ها

سطح برگ, فیزیوگرافی, محتوای آبی تاج پوشش, وزن ویژه برگ

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.