تاثیر آتش سوزی سطحی بر پویایی برخی از ویژگی های شیمیایی خاک جنگل، سردشت، آذربایجان غربی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش و توسعه جنگل، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JFRD-6-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 49
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Parinaz Salehi

کارشناسی ارشد جنگلداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

Abbas Banj Shafiei

دانشیار، گروه جنگلداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

Mohsen Barin

استادیار، گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

Khaled Khezri

کارشناس جنگلداری، اداره منابع طبیعی شهرستان سردشت، سردشت، ایران.

چکیده

این پژوهش با هدف بررسی اثر آتش­سوزی بر برخی از خصوصیات شیمیایی خاک در جنگل های شهرستان سردشت که در شهریورماه سال ۹۶ دچار آتش­سوزی شد، انتخاب شد. منطقه شاهد یا نسوخته با شرایط یکسان در مجاورت منطقه سوخته انتخاب شد. پس از بررسی شرایط جنگل در هر منطقه تعداد نه قطعه­نمونه با مساحت ۵۰۰ مترمربع و در مجموع ۱۸ قطعه­نمونه با استفاده از روش سیستماتیک تصادفی و ابعاد ۱۰۰×۱۰۰ متر پیاده شد. نمونه های خاک در مرکز هر قطعه نمونه و در عمق صفر تا ۱۰ سانتی متر طی سه نوبت: ۱- بلافاصله پس از آتش­سوزی ۲- سه ماه پس از آتش سوزی و ۳- شش ماه پس از آتش سوزی برداشت شدند. عامل­های N، Mg، Ca، Oc، P، K، Ec و pH اندا­زه­گیری شدند. نتایج نشان داد که عناصر خاک در منطقه سوخته به مقدار اندکی بیشتر از خاک نسوخته بود که این افزایش از نظر آماری معنی­دار نشد. نتایج آنالیز اندازه های تکراری نشان داد که تاثیر زمان بر مقدار اسیدیته (pH)، کلسیم و منیزیم در منطقه سوخته و نسوخته از نظر آماری معنی­دار است به طوری که بیشترین تغییر در زمان سه ماه پس از آتش سوزی مشاهده شد. درمجموع می توان گفت که شدت کم آتش­سوزی سطحی اتفاق افتاده در منطقه، تاثیر زیادی بر خصوصیات شیمیایی خاک نداشت به طوری که پس از گذشت ۶ ماه از آتش سوزی، مقدار بیشتر عناصر به سطوح قبل از آن برگشتند.

کلیدواژه ها

آتش سوزی جنگل, جنگل های بلوط, اندازه های تکراری, تاثیر زمان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.