اثر تنظیم کننده های رشدی گیاهی در ریزازدیادی آردوج (Juniperus foetidissima)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش و توسعه جنگل، دوره: 6، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JFRD-6-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 58
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Ayoub Fathollahi Qarachoboogh

دانشجوی دکتری گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه ارومیه، ایران

Ahmad Alijanpour

دانشیار، گروه جنگلداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه ارومیه، ایران.

Bahman Hosseini

دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه، ایران

Abbas Banj Shafiei

دانشیار، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه ارومیه

چکیده

این پژوهش با هدف بهینه­سازی تکثیر درون شیشه آردوج تحت تیمارهای مختلف پرآوری و ریشه-­زایی انجام شد. نمونه­های گیاهی مورد نیاز از شاخه­های یک ساله سالم و جوان پایه­های این گونه از جنگل­های ارسباران جمع­آوری شدند. این پژوهش به­صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی اجرا و داده­ها با استفاده از آزمون تجزیه واریانس دوطرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. برای باززایی مستقیم از تیمار تنظیم­کننده­های رشد گیاهی BAP، KIN و TDZ در چهار سطح (صفر، ۱، ۳، ۵ میلی­گرم در لیتر) به­صورت مجزا و یا در ترکیب با IAA در سه سطح (صفر، ۱/۰ و ۵/۰ میلی­گرم در لیتر) استفاده شد. همچنین برای بررسی ریشه­زایی در آردوج، شاخساره­هایی با ارتفاع بیش از یک سانتی­متر، در محیط­های کشت پایه OM، MS، DKW،WPM ، MS ۲/۱ و MS ۴/۱ حاوی IBA (نیم میلی­گرم در لیتر) کشت شدند. در این بررسی شاخص­های پاسخ به کشت بافت از قبیل درصد زنده­مانی، درصد باززایی، تعداد شاخساره، طول شاخساره و درصد ریشه­زایی بررسی شد. در بین تیمارهای تنظیم­کننده­های رشد گیاهی، بیشینه تولید شاخساره (۸۲/۳، ۷۸/۲ و ۶۷/۱ شاخساره در هر ریزنمونه) به­ترتیب در محیط کشت MS تکمیل شده با ۱ میلی­گرم در لیتر BAP و ۱/۰ میلی­گرم در لیتر IAA، ۳ میلی­گرم در لیتر کینتین (KIN) و ۳ میلی­گرم در لیتر تیدیازورون (TDZ) به­دست آمد.

کلیدواژه ها

آردوج, تنظیم کننده رشد گیاهی, ریزازدیادی, ریشه زایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.