ارزیابی مشخصه های روزنه ای درختان بلوط بلندمازو (Quercus castaneifolia C.A.M.) و ممرز (Carpinus betulus L.) تحت تاثیر آلودگی گرد و غبار کارخانه سیمان مازندران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش و توسعه جنگل، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JFRD-9-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 94
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Jamshid Eslamdoust

دانشجوی دکتری جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

Seyed Mohsen Hosseini

استاد، گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

Fatemeh Kardel

استادیار، گروه محیط زیست، دانشکده علوم پایه، دانشگاه مازندران، بابلسر، ایران

چکیده

ذرات گرد و غبار می­توانند با عبور از روزنه­ها موجب اختلال در فعالیت­های فتوسنتزی و کاهش رشد گیاه شوند. این پژوهش به بررسی تاثیر گرد و غبار سیمان بر ویژگی های روزنه برگ ها در دو گونه درختی مهم جنگل های هیرکانی در شمال ایران می­پردازد. بدین ­منظور برگ­های گونه های بلوط بلندمازو (Quercus castaneifolia C.A.M.) و ممرز (Carpinus betulus L.) در دو منطقه آلوده و شاهد در اطراف کارخانه سیمان مازندران نمونه­برداری شد. مشخصه­های روزنه برگ و سلول های نگهبان شامل تراکم، عرض، طول، محیط و مساحت اندازه­گیری شدند. نتایج نشان داد که میانگین تراکم روزنه برای هر گونه بلوط و ممرز در منطقه آلوده (به­ترتیب ۱/۳۶ و ۶/۶ روزنه در میلی­مترمربع) به­طور معنی­داری بیشتر از منطقه شاهد (به­ترتیب ۳/۲۴ و ۲/۵ روزنه در میلی­مترمربع) بود. براساس نتایج، مشخصه­های عرض و طول روزنه و همچنین عرض و طول سلول نگهبان در گونه بلوط تفاوت معنی­داری را بین دو منطقه آلوده و شاهد نشان نداد. در گونه ممرز، میانگین عرض و طول روزنه در منطقه آلوده (به­ترتیب ۵/۴۰ و ۲/۷۵ میکرومتر) به­طور معنی­داری از منطقه شاهد (به­ترتیب ۸/۴۶ و ۴/۹۰ میکرومتر) کمتر بود. همچنین در گونه بلوط نسبت طول به عرض روزنه در منطقه آلوده (۵/۳) به­طور معنی­داری بیشتر از منطقه شاهد (۱/۳) بود، اما تفاوت معنی داری در گونه ممرز مشاهده نشد. در نهایت گونه بلوط با افزایش تراکم روزنه­­ها، بدون تغییر معنی­داری در مشخصه­های طول و عرض روزنه و سلول نگهبان، مقاومت بهتری را نسبت به گونه ممرز نشان داد.

کلیدواژه ها

تراکم روزنه, جنگل های هیرکانی, سلول نگهبان روزنه, آلاینده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.