بررسی سیاست های تقنینی سن و سالمندی ایران در نیم قرن اخیر

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه دین و قانون، دوره: 7، شماره: 25
  • کد COI اختصاصی: JR_QJRL-7-25_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 50
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد منصوری بروجنی

چکیده

هدف این مقاله بررسی سیاست تقنینی سن و سالمندی در قانونگذاری ایران و میزان اتکای قانونگذار ایرانی به معیارهای کیفی برای شناسایی سالمندان است. اگرچه سن نمی تواند معیار مناسبی برای شناسایی سالمندان باشد، اما مطالعات سالمندپژوهانه عموما با اتکا به معیار سن صورت می گیرند. این پژوهش نشان می دهد قانونگذار ایرانی نیز سیاست تقنینی خود راجع به سالمندی و وضع مفاهیم مرتبط با آن از قبیل از کارافتادگی سالمندی، بازنشستگی یا بهره مندی از حقوق سالمندی را بر ستون سن بنا کرده است. با این حال طی نیم قرن گذاشته هیچ گاه سیاست روشن و دقیقی راجع به سن سالمندی وجود نداشته است. با روش تحلیل مضمون قوانین راجع به سالمندی، تلاش های قانونگذار را می توان به سه دوره تقریبا متمایز تقسیم کرد: دوران همگامی نسبی اما متشتت با سن امید به زندگی، دوره کاهش چشمگیر سن بازنشستگی و پیرسازی مصنوعی و دوره بازنگری در کاهش سن بازنشستگی و اتکا به مفاهیم کیفی غیر از سن برای شناسایی سالمندان. رویکرد اخیر قانونگذار که به ویژه در قوانین کیفری برجسته شده و با وضع حداقل سن الزامی برای بازنشستگی برخی مشاغل در قانون برنامه ششم تکمیل شده است، در صورت استمرار و انسجام سیاستی قانونگذار تحول آفرین و مانع از پیرسازی مصنوعی و تحمیل پیری خواهد شد.

کلیدواژه ها

سن, سالمندی, سیاست تقنینی, بازنشستگی, پیرسازی مصنوعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.