کاوشی پیرامون کیفر انتقال کرونا در پرتو فقه و قانون

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه دین و قانون، دوره: 8، شماره: 29
  • کد COI اختصاصی: JR_QJRL-8-29_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 51
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکبر محمودی

چکیده

این مقاله علمی در عصر شیوع کرونا (کووید ۱۹) در همه نقاط جهان با روش تحقیق توصیفی تحلیلی و اسناد کتابخانه ای و میدانی نگارش یافته و جدیدترین یافته های فقهی حقوقی را درباره کیفر انتقال آن از نگاه فقه کیفری و حقوق جزا طرح می کند. انتقال کرونا از نظر قانون مجازات اسلامی و فقه جرم است. قصاص انتقال دهنده کرونا در صورت فوت یا آسیب دریافت کننده منتفی بوده و باید دیه پرداخت شود؛ چراکه قصاص در جنایت عمدی مشروط به مباشرت در نزد برخی فقها، غالبی بودن فعل در جنایت و احراز استناد جنایت به جانی در نزد همه فقهاست؛ درحالی که تحقق این شروط در اینجا محل تردید است؛ ازاین رو طبق قاعده احتیاط در دماء، قاعده درء، اصل احتیاط و ... قصاص اجرا نمی شود. در جنایت شبه عمدی و جنایت خطای محض، قصاص از نظر همه فقها در همه جا، ازجمله اینجا، منتفی است. انتقال کرونا با عمد، علم و قصد اتلاف یا آسیب اعضای جامعه، موجب صدق عنوان «افساد فی الارض» بوده و کیفر بر عامل آن اجرا می شود.

کلیدواژه ها

کرونا, کیفر, جزا, قصاص, دیه, انتقال, بیماری همه گیر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.