ارتباط معنویت با اضطراب ناشی از کووید ۱۹ در طی آموزش بالینی دانشجویان دانشکده پیراپزشکی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوماهنامه راهبردهای آموزش در علوم پزشکی، دوره: 16، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_EDCBM-16-5_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 63
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کوکب بصیری مقدم

عباس صادقیان

راهله برادران

آرش حمزه ای

الهه رنجبر

چکیده

مقدمه: شیوع بالای کووید ۱۹و شایعات در رسانه های اجتماعی درباره آن مشکلات روانی زیادی منجمله اضطراب را در جوامع ایجادکرده است. همچنین ثابت شده که معنویت ارتباط معکوسی با میزان اضطراب دارد. از اینرو پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط معنویت با اضطراب ناشی از کووید ۱۹ در دانشجویان دانشکده پیراپزشکی انجام شد. روش کار: در این پژوهش توصیفی مﻘطعی، ۲۰۰ دانشجوی کارشناسی دانشگاه علوم پزشکی گناباد در سال ۱۴۰۰ از طریق فراخوان اینترنتی و پرس­لاین در پژوهش شرکت کردند و به پرسش نامه­­های سلامت معنوی پولوترزین- الیسون و اشپیل برگر پاسخ دادند. بمنظور تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه ۲۰ و روش­های آماری من ویتنی، کروسکال والیس و ضریب همبستگی اسپیرمن براون استفاده شد. یافته­ها: نتایج مطالعه نشان داد که اضطراب رابطه معکوسی (۳۴۰/۰- r=) با معنویت دارد. اکثریت دانشجویان (%۹۳) مورد پژوهش اضطراب کمی داشتند و هیچکدام از اضطراب شدیدی برخوردار نبودند. معنویت اکثر دانشجویان (%۸۰) در سطح مطلوبی بود. علاوه براین، دانشجویان زن از اضطراب بیشتر (۰۲۲/۰p=) و دانشجویان ترم هشتم از اضطراب کمتری (۰۲۰/۰p=) برخوردار بودند. همچنین دانشجویان ترم هشتم معنویت بالاتری نسبت به سایر ترم­ها داشتند (۰۰۲/۰p=). نتیجه­گیری: اکثر دانشجویان دانشکده پیراپزشکی اضطراب کمی داشتند و معنویت اکثر آنها مطلوب بود. اضطراب با معنویت رابطه معنی­دار معکوسی داشت، بدین معنی که هرچه معنویت بالاتر بود اضطراب کمتر می شد و برعکس. محققین پیشنهاد می­کنند که با طراحی برنامه­هایی جهت افزایش معنویت دانشجویان از اضطراب آنها در شرایطی مانند پاندمی کرونا بکاهند.

کلیدواژه ها

Spirituality, Anxiety, Covid ۱۹, Clinical education, Paramedical students, معنویت, اضطراب, کووید۱۹, آموزش بالینی, دانشجویان پیراپزشکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.