پیامدهای توانمندسازی خانواده در بیماران همودیالیزی با استفاده از مدل توانمندسازی خانواده محور: یک مرور یکپارچه

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نشریه آموزش پرستاری، دوره: 12، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_JNE-12-5_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 83
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرناز کیانی

Islamic Azad University, Najafabad, Iran

فاطمه سلمانی

Islamic Azad University, Najafabad, Iran

مهرداد آذربرزین

Islamic Azad University, Najafabad, Iran

چکیده

مقدمه: امروزه با افزایش بیماری های مزمن توجه به الگوی توانمندسازی خانواده، رکن اساسی در حوزه آموزش پزشکی به شمار می آید و نقش خانواده در حمایت و مراقبت از بیماران تحت همودیالیز مهم می باشد. این مطالعه باهدف تعیین پیامدهای توانمندسازی خانواده در بیماران تحت همودیالیز با استفاده از مدل توانمندسازی خانواده محور انجام شده است. روش کار: مطالعه حاضر یک مطالعه مروری یکپارچه  بر اساس مدل راسل ۵ مرحله ای است. کلیه مقالات داخلی و خارجی در بازه زمانی سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۳ که از الگوی توانمندسازی خانواده محور و بیماران تحت همودیالیز استفاده کرده بودند مورد جستجو قرار گرفت. برای یافتن مقالات مرتبط در پایگاه های فارسی زبان پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، ایرانداک، مگیران و انگلیسی زبان،Pub med ،Web of science ،Scopus   با کلیدواژه های «بیماران تحت همودیالیز»، «مراقبت خانواده محور» و «توانمندسازی خانواده محور» و انگلیسی زبان عبارت «Hemodialysis Patients»،«Family centered care» و «Family-centered Empowerment» «Chronic kidney disease» » جستجو انجام گردید. تعداد ۳۱ مقاله در این زمینه یافت شد که باتوجه به هدف مطالعه در نهایت ۹ مقاله مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. تحلیل داده ها به روش راسل (۲۰۰۵) انجام شد. یافته ها: یافته های مطالعه حاضر نشان داد که الگوی توانمندسازی خانواده محور در بین بیماران همودیالیز در ۹ مطالعه در ایران مورد< a class="msocomanchor" href="#_msocom_۱" id="_anchor_۱" language="JavaScript" name="_msoanchor_۱" onmouseout="msoCommentHide('_com_۱')" onmouseover="msoCommentShow('_anchor_۱','_com_۱')"> [WU۱]  بررسی قرار گرفته است و روی ابعاد مختلف زندگی بیماران همودیالیز و خانواده آنها از جمله کیفیت زندگی، فشار مراقبتی، خودکارآمدی، خودمراقبتی و تاب آوری تاثیر داشته است. نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشان داد که اجرای الگوی توانمندسازی خانواده محور بر روی پیامدهای مختلف بیماران همودیالیزی تاثیر داشته است؛ لذا پیشنهاد می شود با اجرای الگوی توانمندسازی خانواده محور در راستای افزایش کیفیت زندگی و تاب آوری بیماران و خانواده آنها، کاهش فشار مراقبتی مراقبین و افزایش خودکارآمدی و خودمراقبتی بیماران تلاش گردد. همچنین می توان با آموزش این روش توانمندسازی به پرستاران بخش همودیالیز گامی در جهت ارتقاء سلامت این بیماران برداشت.   < div class="msocomtxt" id="_com_۱" language="JavaScript" onmouseout="msoCommentHide('_com_۱')" onmouseover="msoCommentShow('_anchor_۱','_com_۱')">

کلیدواژه ها

Hemodialysis Patients, Family centered care and family-centered empowerment., بیماران تحت همودیالیز, مراقبت خانواده محور, توانمندسازی خانواده محور.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.