بررسی سرواپیدمیولوژی لپتوسپیروز و نئوسپورا کنینوم در گاوهای سقط کرده گاوداری صنعتی زاگرس شهرکرد

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه تخصصی بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ZOON-3-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 72
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ایوب سلیمی شهرکی

Shahrekord Branch, Islamic Azad University, Shahrekord, Iran

تقی تکتاز هفشجانی

Veterinary faculty, Shahrekord branch., Islamic Azad University, Shahrekord, Iran.

حسن ممتاز

Veterinary faculty, Shahrekord branch., Islamic Azad University, Shahrekord, Iran.

چکیده

لپتوسپیروزیس در واقع یک اصطلاح کلی است که در مورد بیماری های انسان و حیوانات که توسط سرووارهای متعددی از باکتری مارپیچی شکل لپتوسپیرا اینتروگانس ایجاد می شود استفاده می گردد. این بیماری از طریق ایجاد عوارضی مانند: سقط، مرده زایی، ناباروری، کاهش تولید شیر، ورم پستان و... می تواند خسارات اقتصادی سنگینی به بار آورد. در این تحقیق جمعا تعداد ۹۲ نمونه  شامل:  ۷۹ نمونه خون از گاوهای با سابقه سقط و همچنین ۱۳ نمونه شیر تانک مخزن به فاصله هر ده روز یکبار از گاوداری صنعتی زاگرس شهرکرد تهیه شده و در مدت یک سال مورد بررسی قرار گرفت. جهت بررسی ردپای لپتوسپیرا هاردجو و  نئوسپورا کنینوم در نمونه های سرم خون و سرم شیر از روش الایزا استفاده شد که متعاقب آن چهار عدد لپتوسپیرا (۰۶/۵ در صد) در سرم خون و یک عدد لپتوسپیرا در سرم شیر آلوده بودند. ۲۷ عدد نئوسپورا کنینوم (۳۴/۲۹ درصد) هم از مجموع سرم های شیر و خون آلوده بودند. در نمونه های  رسوبی شیر تانک مخزن نیز برای جستجوی لپتوسپیرا هارجو ازمایش PCR به عمل آمد که سه نمونه (۰۷/۲۳ درصد) از آن ها مثبت بودند .نتایج این مطالعه نشان داد با توجه به آلودگی نسبتا بالا ، لپتوسپیرا و نئوسپورا کنینوم ، از جمله مهمترین عوامل مولد سقط در گاوداری صنعتی زاگرس شهرکرد می باشند بنابراین اقدامات لازم برای کنترل و ریشه کنی این عوامل با توجه به خسارات سنگین اقتصادی، بسیار ضروری است.

کلیدواژه ها

Seroepidemiology, abortion, Leptospira, Neospora caninum, cow, ELISA, PCR, Zagros dairy farm, Shahrekord, سرواپیدمیولوژی, سقط, لپتوسپیرا, نئوسپورا کنینوم, گاو, الایزا, PCR, گاوداری زاگرس شهرکرد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.