بررسی ریخت شناسی، تشریحی و مولکولی دو واریته از گونه Tamarix tetragyna در ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله یافته های نوین در علوم زیستی، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_NBR-8-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 61
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Mozhgan Veisi

Faculty of Life Sciences and Biotechnology, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran

Fahimeh Koohdar

Faculty of Life Sciences and Biotechnology, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran

Masoud Sheidai

Faculty of Life Sciences and Biotechnology, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran

چکیده

سرده گز با حدود ۵۴ گونه بزرگترین سرده تیره گزیان است. یکی از گونه­های این سرده، گونه Tamarix tetragyna  است که در منابع مختلف با استفاده از صفات ریخت شناسی دو واریته T. tetragyna var. meyeri Boiss. و T. tetragyna var. deserti برای آن ذکر شده است. به دلیل وجود هم پوشانی در صفات استفاده شده در کلید های شناسایی برای جدایی این دو واریته، استفاده از مطالعات دیگر هم چون مطالعات تشریحی و مولکولی و هم چنین یافتن صفات موثرتر ریخت شناسی برای جدایی دو واریته می تواند حائز اهمیت باشد. در این پژوهش به منظور تایید وجود دو واریته در ایران نمونه­ های گیاهی جمع آوری و با استفاده از مطالعات ریخت شناسی، تشریحی و مولکولی مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور انجام مطالعات ریخت شناسی ۶ صفت کمی و کیفی در ۱۲ نماینده از این دو واریته مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز ANOVA تفاوت معنی داری را بین صفات مورد بررسی نشان داد. برای مطالعات تشریحی در این دو واریته ۱۰ صفت در ۴ نماینده از دو واریته مورد بررسی قرار گرفت که این صفات نیز تفاوت معنی داری را نشان دادند. آنالیز AMOVA بر اساس مطالعات مولکولی با استفاده از نشانگر SCoT تفاوت معنی داری در بین دو واریته نشان داد. نمودار PCA biplot برای نشان دادن متغیرترین صفات در مطالعات ریخت شناسی و تشریحی رسم شد. نمودار های خوشه ای مختلف برای نشان دادن جدایی مرز بین واریته­ ها در هر سه مطالعه رسم شدند. این نتایج نشان داد که استفاده از صفات تشخیصی مناسب در مطالعات ریخت­شناسی و تشریحی و هم چنین استفاده از نشانگرهای مولکولی می تواند در نشان دادن جدایی مرز این دو واریته موثر باشد.

کلیدواژه ها

anatomical characters, morphological characters, SCoT, taxonomy, varieties delimitation, آرایه شناسی, جدایی واریته­ ها, صفات تشریحی, صفات ریخت­ شناسی, SCoT

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.