بررسی دو شکلی جنسی ماهی گامبوزیا (Gambusia holbrooki Girard, ۱۸۵۹) در رودخانه گاماسیاب، استان کرمانشاه

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله یافته های نوین در علوم زیستی، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_NBR-9-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 789
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Ali Reza Radkhah

Depertmment of Fisheries, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran

Soheil Eagderi

Depertmment of Fisheries, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran

Hadi Poorbagher

Depertmment of Fisheries, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran

Hashem Nowferesti

Young Researchers and Elite Club, Bushehr Branch, Islamic Azad University, Bushehr, Iran

چکیده

ماهی گامبوزیا (Gambusi holbrooki Girard, ۱۸۵۹) به ­عنوان یکی از گونه ­های غیربومی و مهاجم در آب های داخلی ایران به ­شمار می­ رود. این گونه در اکثر حوضه­ های داخلی ایران و پیکره ­­های آبی حضور دارد و حتی در آب های شور نیز یافت شده است. سازگاری گسترده این ماهی با شرایط اکولوژیکی مختلف باعث شده است که بسیاری از ویژگی­ های زیستی آن مانند ریخت­ شناسی نیز تحت تاثیر محیط تغییر یابد. مطالعه حاضر به ­منظور بررسی دوشکلی جنسی ماهی گامبوزیا در رودخانه گاماسیاب انجام گرفت. از این ­رو، ۵۹ قطعه ماهی گامبوزیا در شهریور ۱۳۹۶ از رودخانه گاماسیاب نمونه ­برداری شد. نمونه­ های ماهی پس از تعیین جنسیت، با استفاده از دستگاه کولیس زیست­سنجی شده و صفات شمارشی نیز ثبت گردید. در مجموع، ۳۷ صفت ریختی (شامل ۸ صفت شمارشی و ۲۹ صفت ریخت­سنجی) مورد بررسی قرار گرفت. پس از استخراج داده ­های ریختی، از آنالیز تجزیه به مولفه­ های اصلی (PCA) و تابع متمایزکننده (DFA) به­­ منظور مقایسه صفات ریختی استفاده شد. نتایج نشان داد که از بین نمونه­ های به ­دست آمده، ۳۰ قطعه ماهی نر و ۲۹ قطعه ماهی ماده بودند. بر اساس نتایج، همه صفات ریخت ­سنجی مورد بررسی به غیر از طول ساقه دمی، طول قاعده باله پشتی و فاصله انتهای باله مخرجی تا انتهای بدن، اختلاف معنی­داری در بین جنس­ های نر و ماده نشان دادند (۰۵/۰> p). نتایج آنالیز DFA و PCA نشان داد که جنس ­های نر و ماده از نظر صفات ریخت­ سنجی کاملا از یکدیگر متمایز شدند. این یافته­ ها بیانگر دوشکلی جنسی در ماهی گامبوزیا در رودخانه گاماسیاب است. دوشکلی جنسی مشاهده شده در این گونه احتمالا به دلیل انتخاب جنسی و افزایش موفقیت گونه در تولیدمثل صورت گرفته است. واژه های کلیدی.

کلیدواژه ها

sex selection, discriminant function, Principal Component Analysis, meristic traits, morphometric traits, انتخاب جنسی, تابع متمایزکننده, تجزیه به مولفه­ های اصلی, صفات شمارشی, صفات ریخت­ سنجی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.