اثر حفاظتی اسپیرولینا پلاتنسیس، بر تخمدان موش­های تیمار شده با نانوذرات نقره

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله یافته های نوین در علوم زیستی، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_NBR-9-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 99
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Seyed Mohammad Ali Shariatzadeh

Department of Biology, Faculty of Sciences, Arak University, Arak, Iran

Zahra Alizadeh

Department of Biology, Faculty of Sciences, Arak University, Arak, Iran

چکیده

ا نانوذرات نقره بواسطه توانایی ایجاد سمیت در تخمدان ها، قادرند باروری زنان را تحت تاثیر قرار دهند. هدف از این مطالعه، بررسی نقش حفاظتی جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس، در برابر سمیت ایجاد شده با نانوذرات نقره، در تخمدان موش­های نژاد NMRI است. در این مطالعه، ۲۴ راس موش نژاد NMRI به چهار گروه شش­تایی تقسیم شدند: کنترل، نانوذرات نقره (mg/kg/day۵۰۰)، اسپیرولینا (mg/kg/day۳۰۰) و نانوذرات نقره + اسپیرولینا (با همان دوزهای تعریف شده). ۳۰ روز پس از تیمار دهانی از طریق گاواژ، پارامترهای بیوشیمیایی اندازه گیری شد و تخمدان­های چپ از نظر استریولوژیکی بررسی شدند. در گروه نانوذرات نقره، مقدار ظرفیت آنتی­اکسیدانی تام سرم، غلظت هورمونی، حجم جسم زرد و تعداد فولیکول­های سالم در مقایسه با گروه کنترل، به­طور معنی داری کاهش یافت (P< ۰/۰۵). در گروه  اسپیرولینا، غلظت مالون­دی آلدئید و فولیکول های آترزی­شده به­ طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود (P< ۰/۰۵). میانگین حجم کل تخمدان، کورتکس، مدولا، انواع فولیکول­ها و هسته آن­ها، همچنین ضخامت منطقه شفاف در هیچ­کدام از گروه ها اختلاف معنی­داری نسبت به گروه کنترل نداشت (P> ۰/۰۵). اگرچه اسپیرولینا در گروه نانوذرات نقره + اسپیرولینا، نتوانست پارامترهای فوق را تا سطح گروه کنترل جبران کند، اما با کاهش استرس اکسیداتیو، توانست آسیب تخمدانی ناشی از نانوذرات نقره را به میزان قابل توجهی بهبود بخشد.

کلیدواژه ها

stereology, follicles, hormones, oxidative stress, zona pellucida, استرس­اکسیداتیو, استریولوژی, فولیکول, منطقه شفاف, هورمون­های جنسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.