گزاره های قالبی در قصه امیرارسلان

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: فصلنامه نقد ادبی، دوره: 1، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_LCQFN-1-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 141
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی یاوری

دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

گزاره قالبی یکی از عناصر ساختاری قصه های عامیانه است. این مقاله درباره تحلیل جایگاه این عنصر در قصه امیرارسلان است. نخست مفهوم این اصطلاح در حوزه شعر و ادبیات شفاهی روشن می شود، آن گاه دسته بندی نقشگرا از گزاره ها (گزاره های سازنده روند خطی داستان، شکل دهنده به فضای داستان و گفت وگویی) ارائه می گردد، سپس با تحلیل زیرمجموعه های این سه گروه کلی، تاثیر کمی و کیفی عواملی چون سنت ادبی، سنت نقالی، نقال، مخاطب، کاتب، زمینه اجتماعی و بعضی از دیگر مسائل وابسته به آفرینش این اثر نشان داده می شود. از این میان، می توان به تاثیر بسیار نثر فنی و متون حماسی و بزمی، غلبه قطب استعاری زبان و شاعرانگی متن و تاثیر آشکار مخاطب و نویسنده قصه (ناصرالدین شاه و فخرالدوله) بر روند آفرینش قصه اشاره کرد.

کلیدواژه ها

Amir Arsalan, Formula, Naqqali (storytelling), Popular, امیرارسلان, گزاره قالبی, نقالی, قصه عامیانه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.