تجربه زیسته؛ ماهیت، گونه ها و نقش آن در فرایند خلاقیت ادبی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه نقد ادبی، دوره: 15، شماره: 60
  • کد COI اختصاصی: JR_LCQFN-15-60_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 173
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قدرت قاسمی پور

Associate Professor of Persian Language and Literature, Shahid Chamran University of Ahvaz

منوچهر جوکار

Associate Professor of Persian Language and Literature, Shahid Chamran University of Ahvaz

زینب طاهریان

PhD student in Persian language and literature, Shahid Chamran University, Ahvaz

چکیده

تجربه زیسته اصطلاحی گسترده، مناقشهبرانگیز و گاه مبهم است که در علوم مختلف مورد توجه پژوهشگران بوده است. در حوزه مطالعات ادبی با آن که گاه جسته و گریخته اشاراتی به این مفهوم دیده می شود، اما تا کنون به طور جدی مورد توجه قرار نگرفته است. بررسی تجربه زیسته و نقش آن در فرایند خلاقیت ادبی، در تببین مفاهیم شاعرانه بسیار اهمیت دارد، زیرا هم برای درک بهتر شعر راهگشاست و هم می تواند معیاری برای بررسی موفقیت و یا عدم موفقیت یک شعر یا دوره ادبی در اختیار ما قرار دهد. علاوه بر این مشترک بودن تجربه زیسته خواننده و شاعر، می تواند به درک بیشتر و هم ذات پنداری خواننده با شعر کمک کند که همین امر راه را برای نقد خواننده محور از منظر تجربه زیسته، نیز هموار می کند. در این پژوهش با روش تحلیلی انتقادی سعی شده است مفهوم تجربه زیسته و گونههای آن تبیین شود؛ سپس برای فهم دقیق تر نقش تجربه زیسته در فرایند خلاقیت ادبی، الگویی نظام مند برای آن تعریف و ترسیم شود. در همین راستا تجربه زیسته به انواعی ازقبیل تجربه زیسته شخصی، تجربه زیسته خاص و تجربه زیسته عام تقسیم شده است که هرکدام زیرمجموعه هایی دارد. یافتههای این پژوهش علاوه بر تببین مفهوم تجربه زیسته و نقش آن در فرایند خلاقیت ادبی، نشان میدهد که تجربه زیسته یکی از عناصر بنیادین آثار ادبی و به ویژه شعر است که توجه به آن میتواند برای درک هستی شعر، چگونگی شکلگیری آن، منابع الهام شاعران و... موثر باشد.

کلیدواژه ها

Lived experience, personal experiences, special experiences, general experiences, تجربه زیسته, تجربه های شخصی, تجربه های خاص, تجربه های عام

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.