مطالعه مفهوم ادبیت در نظریه معناسبک شناسی

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه نقد ادبی، دوره: 11، شماره: 41
  • کد COI اختصاصی: JR_LCQFN-11-41_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 100
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم شیبانیان

دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

نظریه معناسبک­شناسی یکی از متاخرترین رویکردهای نظریه دریافت است که تاکنون در ایران ناشناخته باقی مانده است. ژرژ مولینیه (۱۹۴۴ ۲۰۱۴م)  در سال ۱۹۹۳م برای اولین بار این نظریه را مطرح کرد. در این مقاله، به منظور شناخت جایگاه این رویکرد در نظریه ادبی به مطالعه مفهوم ادبیت، بنیادی­ترین مفهوم تشکیل­دهنده آن، می­پردازیم. ابتدا سیر تحولی نگرش های گوناگون به این مفهوم را ازنظر می گذرانیم و از این رهگذر، برخی تفاوت های اساسی این رویکرد با سایر رویکردهای معطوف به ادبیت را بیان می­کنیم؛ سپس عناصر پایه­ای نظریه معناسبک­شناسی را توضیح می دهیم و در ادامه می کوشیم به این سوالات پاسخ دهیم: از دیدگاه این نظریه، چه متنی ادبی به شمار می­رود و معیارهای ادبیت متن کدام اند؟ چه عاملی باعث می­شود در میان متون ادبی، اثری فاخر و اثری نازل شمرده شود؟

کلیدواژه ها

ادبیت, دریافت, معناسبک شناسی, گفتمان ادبی, نظریه دریافت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.