ضرورت ها و الزامات نقد زیست محیطی با نگاهی به کاستی های آن در مقالات ایرانی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه نقد ادبی، دوره: 14، شماره: 54
  • کد COI اختصاصی: JR_LCQFN-14-54_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 96
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سولماز معینی

university of Guilan

احمد رضی

university of guilan

رضا چراغی

University of Guilan

چکیده

نقد زیست محیطی که در واکنش به بحران زیست­محیطی به وجود آمد، منشا بسیاری از معضلات زیست­محیطی را در ریشه­های فرهنگی آن جست وجو می­کند و با پل زدن بین علم و فرهنگ می کوشد روند رو به ­رشد بحران زیست محیطی را متوقف یا کند کند. این نقد در دهه اخیر مورد توجه پژوهشگران ایرانی قرار گرفته­ است؛ اما چنین می نماید که هنوز این نوع تحقیقات در ایران با استانداردهای جهانی فاصله دارد. این نقد به علت ارتباط با مسائل سیاسی و اقتصادی و بسیاری از پیچیدگی­های دیگر، ظرفیت­های خاص خود را دارد؛ اما از آنجا که در ایران به بسترها و مسائل اساسی آن کمتر توجه می­شود، بیشتر حالت تزیینی یافته و چندان به اصول و ابعاد مختلف آن توجه نشده ­است. در پژوهش حاضر، به منظور نزدیک کردن اصول این نقد در ایران به مفاهیم جهانی آن، با مرور آرای نظریه پردازان برجسته جهانی و ارزیابی تعدادی از مقالات منتشرشده در ایران در زمینه نقد بوم­گرا، تلاش می شود مشکلات و نواقص این نقد و قوت ها و ضعف های آن واکاوی شود. نتیجه این تحقیق نشان می دهد نبود شناخت صحیح از مفهوم بوم­نقد و محیط­زیست، بی­توجهی به ارزش و جایگاه ذاتی جهان غیرانسانی فارغ از نگاه انسان­مدارانه، نادیده ­گرفتن جنبه­های میان­رشته­ای نقد بوم­گرا، کم رنگ بودن بعد عمل­گرایانه و کاربردی نقدها و انتخاب نادرست آثار برای این نقد، بخشی از مشکلاتی است که در ایران متوجه نقد زیست­محیطی ­است.

کلیدواژه ها

ecocriticism, environment, interdisciplinary, literary criticism , نقد بوم گرا, محیط زیست, میان رشتگی, نقد ادبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.