بررسی سازوکارهای سکوت و حذف در روایت اعتمادناپذیر و تاثیر آن در عناصر روایی، از منظری ساخت گرا با تاکید بر رمان همنوایی شبانه ارکستر چوبها

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه نقد ادبی، دوره: 13، شماره: 51
  • کد COI اختصاصی: JR_LCQFN-13-51_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 74
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهره جوشکی

Shahid Chamran University of Ahvaz

قدرت قاسمی پور

Shahid Chamran University of Ahvaz

نصرالله امامی

Shahid Chamran University of Ahvaz

چکیده

روایت شناسی ساختارگرا با خلا روش ها و پژوهش هایی مواجه است که الگویی برای بررسی سکوت و حذف و خلا در متن پیشنهاد دهند. این مقاله با روشی متن محور و شیوه ای تحلیلی بنیادین، با آمدوشد میان متن و مباحث روایت شناسی، به بررسی وجوه سکوت و حذف و خلا در روایت پرداخته است. متن انتخاب شده رمان همنوایی شبانه ارکستر چوبها است که به شیوه اعتمادناپذیر به روایت درآمده است. یکی از کاربردی ترین روش ها در تشخیص راوی ناموثق و ابعاد اعتمادناپذیری متن، بررسی سکوت ها و حذف های روایی است. شیوه روایتگری و عناصر وابسته ای همچون کانون دید، فاصله، الگوی معیار، روایت شنو و انگیزه راوی بر گونه های حذف در روایت اثر می گذارند یا از خلاها و گسست های روایت نامعتبر اثر می پذیرند. دیگر عناصر ساختاری روایت نیز بر ایجاد خلا و سکوت و شیوه های پوشاندن آن اثرگذارند. فرم می تواند به مثابه تمهیدی تمرکززدا برای پوشاندن سکوت به کار گرفته شود یا با ایجاد خلا باعث تعلیق در متن شود. زمان پریشی در نقش ایجادکننده یا پوشاننده سکوت و خلا در روایت عمل می کند. بسامد مکرر شیوه ای است برای نمایاندن و نیز پوشاندن خلاهای روایت. همچنین بررسی ارتباط بین رویدادهای هسته ای و کنش یارها و نیز ترکیب پی رفت ها روش دیگری است برای درک ابعاد سکوت و تمهیدات پنهان کننده حذف در روایت.

کلیدواژه ها

Narrative silence, gaps, narrative elements, unreliable narrator, Nocturnal Harmony of Wood Orchestra, سکوت روایی, خلا, عناصر روایت, راوی ناموثق, رمان همنوایی شبانه ارکستر چوبها.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.