بررسی استعاره ی زمان از دیدگاه شناختی در اشعار فروغ فرخزاد

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: فصلنامه نقد ادبی، دوره: 2، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_LCQFN-2-7_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 133
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیما حسندخت فیروز

گیلان- لاهیجان - خیابانحکیم فیاض لاهیجی- کوچه شماره ۱۰- پلاک۱۰

ارسلان گلفام

تربیت مدرس

چکیده

زمان مفهومی انتزاعی است، و همواره از طریق چیزی ملموس و عینی درک می گردد. در نظریه ی معاصر استعاره که بنیانی شناختی دارد، به استعاره هایی مانند «زمان به مثابه ی مکان یا فضایی محصور» و «زمان به مثابه ی شیء» اشاره شده است. در این استعاره ها چگونگی ارتباط زمان و ناظر هم بررسی شده، به گونه ای که دو تقسیم بندی «زمان متحرک و ناظر ثابت» و «زمان ثابت و ناظر متحرک» مورد توجه قرار گرفته است. از سوی دیگر میزان قراردادی یا نو بودن یک استعاره نیز همواره مورد توجه شناختی هاست. در پژوهش حاضر ابتدا تلاش شده است تا استعاره های زمان دراشعار فروغ فرخزاد مشخص گردند. شواهد نشان دهنده ی آن است که این استعاره ها به همان صورتی که در گفتار روزمره ی فارسی زبانان وجود دارد، دراشعار فروغ نیز یافت می شوند. در گام بعدی قراردادی بودن یا نو بودن این استعاره ها بررسی شد و مشخص گردید که در سه دفتر آغازین فروغ، یعنی «دیوار» و «اسیر» و «عصیان» استعاره های قراردادی بیشتر به چشم می خورد؛ اما در دو دفتر پایانی او، «تولدی دیگر» و «ایمان بیاوریم به آغاز فصل سرد»، استعاره های قراردادی زمان بسط می یابند و با ویژگی های جدیدی همراه می شوند و یا حتی استعاره هایی کاملا نو خلق می شوند.

کلیدواژه ها

metaphor, Time, Forough Farrokhzad, cognitive, استعاره, زمان, شناختی, فروغ فرخزاد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.