ارزیابی کیفیت آب خروجی از دستگاه های آب شیرین کن و تانکرهای آب شهرستان قم و مقایسه آن با استانداردهای ملی و WHO

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه علمی پژوهشی مهندسی بهداشت محیط، دوره: 8، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JEHE-8-4_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 105
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد نوری سپهر

Department of Environmental Health Engineering, School of Health, Alborz University of Medical Sciences , karaj , Iran

نرگس جعفری

Department of Environmental Health and Labor, Deputy of Health, Qom University of Medical Sciences, Qom , Iran

سکینه ملائی توانی

Environmental Health Expert, Department of Student, University of Science and Technology,tehran , Iran

چکیده

زمینه و هدف: : با افزایش روند خشکسالی­های اخیر و کمبود منابع آب آشامیدنی منجر به برنامه­ریزی جهت شیرین­کردن آب و راه اندازی ایستگاه­های سیار گردید. هدف از این مطالعه، تعیین کیفیت میکروبی و فیزیکوشیمیایی آب خروجی از دستگاه­های آب شیرین­کن و تانکرهای شهرستان قم می­باشد. مواد و رو­ش­ها: این مطالعه توصیفی- مقطعی به مدت یک سال با نمونه­برداری ماهانه از آب خروجی دستگاه های تصفیه آب خانگی و تانکرهای سیار انجام شد. نمونه­ها از نظر آلودگی میکروبی و کیفیت فیزیکو شیمیایی (pH ، TDS ، کدورت و کلرسنجی) مطابق روش استاندارد سنجش شدند. سپس داده­ها با استفاده از نرم افزار SPSS وExcel  آنالیز و با استانداردها مقایسه گردید. یافته­ ها: مقادیر مثبت آلودگی کلیفرم گرماپای در تانکرها ۳۴/۱۳ درصد و در دستگاه های آب شیرین کن ۳۵/۴ درصد نشان داده شد.  میزان pH،TDS ، کدورت در حد مطلوب و مطابق استاندارد ملی و WHO گزارش شد.  آنالیز آماری T TEST نیز نشان داد، کیفیت میکروبی آب خروجی با متغیرهای ظروف آبگیری (۰۲۱/۰ P ˂)، شستشوی مخازن (۰۰۱/۰ P ˂)، آلودگی شیر خروجی (۰۱۱/۰ ˂) P ، تماس با گرد و غبار (۰۱۴/۰ P ˂)، بهداشت فرد توزیع کننده (۰۲۶/۰ P ˂)، درجه حرارت (۰۳۳/۰ P ˂)، زمان نگهداشت آب (۰۱۹/۰ P ˂) و بهسازی محیط (۰۰۳/۰ P ˂) رابطه معناداری دارد. ولی هیچ تفاوت معناداری در نحوه توزیع آب بین تانکرها و دستگاه های آب شیرین کن وجود نداشت(۰۶۸/۰ ˂ P). نتیجه­ گیری: با جلوگیری از آلودگی­های ثانویه می­توان کیفیت آب این جایگاه­ها را مطلوب تلقی کرد. لذا باید ارزیابی دوره­ای و منظم   آب و آموزش­ در خصوص نگهداری و رعایت مسائل بهداشتی همواره مورد توجه قرار بگیرد.

کلیدواژه ها

Water quality, standards, desalination, tanker, Qom., کیفیت آب, استانداردها, آب شیرین کن, تانکر, قم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.