کمی سازی ریسک بهداشتی مواد شیمیایی در یک شرکت تامین سیالات دکل های حفاری در جنوب ایران با استفاده از روش های WASPAS-IVIF و SQRA

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه علمی پژوهشی مهندسی بهداشت محیط، دوره: 10، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JEHE-10-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 84
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سجاد آستانی

Ph.D. of Environmental Science, Department of the Environment, College of Basic Sciences, Hamedan Branch, Islamic Azad University, Hamedan, Iran

بهاره لرستانی

Ph.D. of Environmental Science, Associate Professor in Environmental Science, Department of the Environment, College of Basic Sciences, Hamedan Branch, Islamic Azad University, Hamedan, Iran.

مهرداد چراغی

Ph.D. of Environmental Science, Associate Professor in Environmental Science, Department of the Environment, College of Basic Sciences, Hamedan Branch, Islamic Azad University, Hamedan, Iran.

مریم کیانی صدر

Ph.D. of Environmental Science, Assistant Professor in Environmental Science, Department of the Environment, College of Basic Sciences, Hamedan Branch, Islamic Azad University, Hamedan, Iran

چکیده

زمینه و هدف: صنایع شیمیایی که جزو صنایع فرآیندی و دارای مخاطرات متعددی هستند که می توانند پیامدهای فاجعه بار و جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشند. پژوهش کنونی با هدف تجزیه و تحلیل ریسک بهداشتی مواد شیمیایی در یک شرکت تامین مواد شیمیایی دکل های حفاری با استفاده از روش های WASPAS و SQRA  و در سال ۲۰۲۲ صورت گرفت. روش بررسی: جمع آوری اطلاعات اولیه مواد مورد استفاده بر اساس روش های شهودی، بررسی مستندات، MSDS مواد شیمیایی، فرآیندها، کارکنان و میزان مواجهه آنها با مواد شیمیایی صورت گرفت. در ارزیابی ریسک به شیوه SQRA، فاکتورهای نرخ خطر (HR) و نرخ مواجهه (ER) بر اساس اطلاعات مربوط به سمیت حاد، LD۵۰ و LC۵۰ محاسبه گردید. به منظور اولویت بندی ریسک بهداشتی مواد شیمیایی،  از  نسخه توسعه یافته  WASPAS-IVIFاستفاده شده است. از ۱۰ نفر کارشناس ایمنی فرآیند به منظور نمره دهی بهره گیری شد. محاسبات ارزیابی ریسک در محیط نرم افزار Excel۲۰۱۶ و فرآیند فازی سازی داده ها در تولزباکس فازی در محیط نرم افزار Matbal۲۰۱۹a انجام شده است. یافته­ها: نتایج حاصل از ارزیابی ریسک بهداشتی مواد شیمیایی به روش SQRA،  از  ۴۵ ماده شیمیایی، ۳۴ ماده فاقد پتانسیل ریسک بهداشتی ارزیابی شدند.  سطح ریسک بهداشتی برای ، برای Acetone، Calcium Chloride،  CITRIC ACID، Fuel Oil و  Naphthalene در سطح پایین، برای Biocide، n-Butyl ، AMMONIUM NITRATE و Xylenes  در سطح متوسط، برای تولوئن در سطح زیاد و برای بنزن در سطح بسیار زیاد بوده است. نتایج ارزیابی به روش  WASPAS-IVIF نیز نشان می دهد که بنزن با ضریب نزدیکی ۰.۸۲۸ مهم ترین عامل بروز ریسک در انبار شیمیایی سیالات حفاری می باشد. نتیجه­گیری:  نتایج این تحقیق نشان داد که اثرات بهداشتی ناشی از مواجهه با مواد شیمیایی مورد استفاده در صنایع حفاری در سطح نگران کننده ای قرار دارد.

کلیدواژه ها

Health risk, chemical industry, SQRA, WASPAS, drilling industry, ریسک بهداشتی, صنایع شیمیایی, SQRA, WASPAS, صنایع حفاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.