بررسی فرآیند بیوکمپوست لجن بیولوژیکی فاضلاب به منظور سامان دهی و بی خطرسازی کنده حفاری میدان نفتی خوزستان

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه علمی پژوهشی مهندسی بهداشت محیط، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JEHE-3-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 58
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

افشین تکدستان

گروه مهندسی بهداشت محیط و مرکز تحقیقات فناوری های زیست محیطی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

الهام حسینی پناه

گروه علوم محیط زیست، پردیس علوم و تحقیقات خوزستان، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

عبدالکاظم نیسی

گروه مهندسی بهداشت محیط و مرکز تحقیقات فناوری های زیست محیطی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران

چکیده

زمینه و هدف: ترکیبات هیدروکربنی از طریق سیال حفاری و سازندهای حاوی این ترکیبات، وارد کنده­های حفاری می­شوند. سمی بودن و ماهیت پیچیده این نوع آلودگی، عوامل اصلی ایجاد آلودگی زیست محیطی به شمار رفته و سلامت انسان را به مخاطره می­اندازند. هدف از این مقاله بررسی فرآیند بیوکمپوست لجن بیولوژیکی فاضلاب به منظور سامان­دهی و بی­خطرسازی کنده حفاری میدان نفتی خوزستان می­باشد. مواد و روش­ها: در این مطالعه تاثیر نسبت ۱:۱ اختلاط لجن بیولوژیکی با کنده حفاری آلوده به TPH به همراه خاک اره و زائدات باغبانی به منظور انجام فرآیند بیوکمپوست مورد بررسی قرار گرفت. زمان تجزیه در این مطالعه ۶۰ روز در محفظه پایلوت بوده و علاوه بر TPH میزان pH ، جامدات فرار، نسبت C/N و دما اندازه­گیری گردید. همه آزمایش­ها با ۳ بار تکرار انجام شد. مطالعات آماری در نرم افزارهای EXCEL و SPSS با سطح اطمینان ۹۵% معنی­داری انجام شد. یافته­ها: نتایج نشان داد که میانگین میزان TPH موجود در کنده حفاری واقع در میدان نفتی اهواز، ۰۰۴/۴۲ گرم بر کیلوگرم بوده که در طول ۲ ماه فرآیند بیوکمپوست به همراه لجن بیولوژیکی در نسبت اختلاط ۱ به ۱ به ۷۷/۱۸ گرم بر کیلوگرم رسیده است. نتیجه گیری: قسمت عمده آلاینده­های خاک صنایع حفاری را هیدروکربن­های نفتی تشکیل می­دهند، در نتیجه یک روش اجرایی مناسب، استفاده از روش بیولوژیکی دوستدار محیط زیست جهت بی­خطرسازی و ساماندهی پسماند حفاری می­باشد.

کلیدواژه ها

Drilling Cutting, Biocompost, Biological sludge, TPH, کنده حفاری, بیوکمپوست, لجن بیولوژیکی, کل هیدروکربن های نفتی(TPH)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.