بررسی و ارزیابی میزان یون فلوراید در چاههای آب آشامیدنی روستاهای شهرستان دماوند و پهنه بندی آن در محیط GIS با استفاده از شاخص DMF

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه علمی پژوهشی مهندسی بهداشت محیط، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JEHE-3-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 71
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کاوه خیرخواه رحیم آباد

. گروه مهندسی محیط ز ی ست، دانشکده مح ی ط ز ی ست و انرژ ی ، دانشگاه آزاد اسلام ی واحد علوم و تحق ی قات ، تهران،

امیرحسام حسنی

. گروه مهندسی محیط ز ی ست، دانشکده مح ی ط ز ی ست و انرژ ی ، دانشگاه آزاد اسلام ی واحد علوم و تحق ی قات ، تهران،

رضا سعیدی

. گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده سلامت، ایمن ی و محیط زیست، دانشگاه علوم پزشک ی شهید بهشت ی ، تهران، ا

میرمسعود خیرخواه زرکش

. گروه GIS و سنجش از دور، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم وتحقیقات، تهران،

مجتبی صیادی

. گروه تحقیقات و بهره وری شرکت آب و فاضلاب روستایی استان تهران

چکیده

زمینه و هدف: فلوراید از جمله مهمترین عناصری است که بیشترین نیاز بدن به آن از طریق آب آشامیدنی تامین می شود، این تحقیق با هدف بررسی و ارزیابی میزان یون فلوراید در منابع شرب روستاهای شهرستان دماوند و پهنه بندی آن در محیط GIS با استفاده از شاخص DMF انجام شد. مواد و روش ها: پژوهش حاضر از نوع مقطعی- تحلیلی با روش نمونه برداری، بر مبنای سرشماری از ۱۲ چاه آب آشامیدنی روستاهای شهرستان دماوند، در دو فصل تابستان و پاییز سال ۱۳۹۲ انجام گرفت. یک نمونه با حجم استاندارد به آزمایشگاه شیمی شرکت آب و فاضلاب روستایی استان تهران منتقل شد و با روش استاندارد SPADNS و توسط دستگاه فتومتر مدل MN-Nano color ۴۰۰ غلظت فلوئور اندازه گیری و سپس شاخص DMF دندانی دانش آموزان مدارس روستاها سنجش و در انتها بر روی نقشه های GIS مدل شد. یافته ها: میانگین غلظت فلوئور در فصل تابستان در محدوده (mg/L ۰.۲۱۲ – ۰.۰۹۴) و در زمستان (mg/L ۳.۴۸-۰.۱۳۷)  اندازه گیری شده است. شاخص DMF کل دانش آموزان مورد بررسی ۵.۴۶ است. این شاخص در بین دانش آموزان پسر ۷.۶۳۵ و در دانش آموزان دختر برابر ۳.۲۹ اندازه­گیری شد؛ که اختلاف از لحاظ آماری معنی دار بود.  نتیجه گیری: میزان فلوئور منابع آب شرب روستاهای شهرستان دماوند کمتر از استانداردهای جهانی است؛ بدین منظور می بایست، فلوئوریداسیون در منابع آب شرب روستاها، استمرار اجرای برنامه توزیع یون فلوراید در بین مدارس روستاهای شهرستان و تامین فلوئور مورد نیاز بدن از طریق دهان شویه مورد مصرف مردم این منطقه مورد توجه قرار گیرد.

کلیدواژه ها

Fluoride, Drinking Water, Fluoridation, Well, Damavand, فلوراید, آب آشامیدنی, فلوئورزنی, چاه, دماوند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.