بررسی میزان انتقال نیترات در خاک رسی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه علمی پژوهشی مهندسی بهداشت محیط، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JEHE-3-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 102
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی سیدیان

استادیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبد، ایران

معصومه فراستی

۲ استادیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبد، ایران

علی حشمت پور

استادیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه گنبدکاووس، گنبد، ایران

اکبر رسولی

دانشجوی کارشناسی گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی کرمانشاه، ایران

چکیده

زمینه و هدف:  با افزایش جمعیت جهان و نیاز به تامین غذا، امروزه کشاورزان به استفاده از انواع کودهای نیتراته، آلی و آفت کش ها روی آورده اند. کاربرد بی رویه این نهاده ها بدون در نظرگرفتن اثرات جانبی آن، مشکلات فراوانی چه از نظر زیست محیطی و چه از نظر سلامتی انسان ها به همراه می آورد. این ترکیبات از طریق بارندگی یا آبیاری از محلول خاک وارد منابع آب سطحی و زیرزمینی می شوند. هدف از این تحقیق تعیین میزان انتقال نیترات در خاک رسی و شبیه سازی آن با استفاده از نرم افزار HYDRUS ۲D می باشد. روش بررسی:  پس از آماده کردن ستونهای خاک رسی و نیترات با غلظت ۵۰ میلی گرم برلیتر، از بالای ستون خاک، محلول نیترات تهیه شده به ارتفاع ۱۰ سانتیمتر اضافه شد و تا پایان آزمایش این ارتفاع با اضافه کردن محلول، ثابت نگه داشته شد. همزمان با شروع آزمایش، نمونه برای اندازه گیری غلظت تهیه می شد. اولین قرائت در زمان t=۰ انجام شد. بدین منظور  ضخامت های مختلف ستون خاک ۲۰، ۴۰ ، ۶۰ و ۸۰ سانتی متر تهیه و مورد بررسی قرار گرفت. برای شبیه سازی انتقال نیترات در خاک از مدل HYDRUS ۲D استفاده گردید. یافته ها: با توجه به نتایج به دست آمده، با افزایش ضخامت خاک، اختلاف بین مقادیر غلظت خروجی داده های آزمایشگاهی و نتایج شبیه سازی HYDRUS ۲D بیشتر شده است. نتیجه گیری: با افزایش ضخامت خاک اختلاف نتایج HYDRUS ۲D و داده های آزمایشگاهی بیشتر شد و با افزایش ضخامت، مدت زمان بیشتری برای انتقال نیترات سپری شد.

کلیدواژه ها

Nitrate Transport, Soil Columns, HYDRUS ۲D, Clay Soil, انتقال نیترات, ضخامت خاک, HYDRUS ۲D, خاک رسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.