بررسی تغییرات زمانی و مکانی وضعیت آلودگی، رسوب و شاخص WQI در رودخانه پسیخان در استان گیلان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه بهداشت در عرصه، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JHF-8-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 96
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عیسی ابراهیمی

گروه علوم خاک، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

حسین اسدی

گروه علوم خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

محمد باقر فرهنگی

گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

افشین اشرف زاده

گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

چکیده

زمینه و هدف: در سال های اخیر به دلیل افزایش جمعیت و توسعه صنایع، میزان آلودگی آب رودخانه های ورودی به تالاب انزلی به شدت افزایش یافته است. هدف از انجام این پژوهش بررسی آلودگی و شاخص کیفیت آب رودخانه پسیخان به عنوان یکی از مهمترین رودخانه های ورودی به این تالاب است. مواد و روش ها: این پژوهش در سه سال ۱۳۹۳، ۱۳۹۴ و ۱۳۹۵ در سه ایستگاه هیدرومتری در حوضه پسیخان با نام مبارک آباد، علیسرا و نوخاله انجام شد. نمونه برداری به صورت ماهانه انجام و پارامترهای مختلفی از جمله سولفات، کلر، کلسیم و بی کربنات اندازه-گیری شد. برای سنجش کیفیت آب از شاخص WQI استفاده شد. در طول مدت مطالعه، کلیه موازین اخلاقی رعایت شد.یافته ها: نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داده است که سالانه از ایستگاه نوخاله ۸۱۲۳۵ تن رسوب معلق خارج شده و وارد تالاب انزلی می شود. میزان کلر در ایستگاه نوخاله، مبارک آباد و علیسرا به ترتیب برابر با ۳۷/۲، ۱۸/۰ و ۱۸/۰ میلی گرم بر لیتر به دست آمد. بر اساس نمودار ویلکاکس آب های مورد مطالعه در کلاس های C۱S۱ و C۲S۱ قرار دارند. نتایج شاخص WQI نشان داده است که وضعیت آب در هر سه ایستگاه دارای شرایط مطلوبی نیست و علت آن را می توان به ورودی فاضلاب های شهری، صنعتی و همچنین زه آب بخش کشاورزی نسبت داد. نتیجه گیری: به طور کلی نتایج نشان داده است که تجمع رسوبات و آلاینده های منتقل شده توسط رودخانه پسیخان به تالاب انزلی باعث افزایش تخریب اکوسیستم تالاب و همچنین باعث به خطر افتادن سلامت انسان ها و ماهیان در منطقه می شود.

کلیدواژه ها

تالاب انزلی، منحنی سنجه رسوب، نمودار پایپر، نمودار شولر، نمودار ویلکاکس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.