تاثیر کاربرد کلات EDDS بر افزایش راندمان گیاه پالایی کادمیوم توسط ذرت (رقم ماکسیما) در خاک تیمار شده با کمپوست زباله شهری (مطالعه موردی: کمپوست زباله شهری خمین)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه علمی پژوهشی مهندسی بهداشت محیط، دوره: 5، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JEHE-5-4_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 121
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیرحسین بقائی

Department of Soil Science, Arak Branch, Islamic Azad University, Arak, Iran

چکیده

زمینه و هدف: در سال های اخیر گیاه پالایی به عنوان یک روش مطلوب برای اصلاح خاکهای آلوده به فلزات سنگین مورد بررسی قرار گرفته است. در این میان استفاده از کلاتها نظیر اتیلن دی آمین دی سوکسینیک اسید (EDDS) احتمالا می تواند با تاثیر بر قابلیت دسترسی فلزات سنگین در خاک، باعث افزایش راندمان گیاه پالایی شود. بنابر این این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی کلات EDDS بر میزان جذب کادمیوم توسط ذرت (رقم ماکسیما) در خاک تیمار شده با کمپوست زباله شهری خمین صورت پذیرفت. مواد و روشها: این پژوهش به صورت یک آزمایش فاکتوریل سه فاکتوره در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با  سه تکرار در شرایط گلخانه ای به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایشی شامل کاربرد کمپوست زباله شهری  (۰، ۱۵ و ۳۰ تن در هکتار)، خاک آلوده شده با کادمیوم از منبع نیترات کادمیوم در مقادیر۰ ،۲۰، ۳۰ و ۴۰ میلی گرم کادمیوم در کیلوگرم خاک و کاربرد کلات EDDS به مقدار ۰ و ۵/۱ میلی مول بر کیلوگرم خاک بود. بعد از گذشت ۶۰ روز، ویژگی های فیزیکوشیمیایی خاک و غلظت کادمیوم ریشه و شاخساره گیاه  اندازه گیری شد. یافته ها: کاربرد ۵/۱ میلی مول کلات EDDS در کیلوگرم خاک فاقد کمپوست زباله شهری در خاک آلوده به ۴۰ میلی­گرم کادمیوم در کیلوگرم خاک باعث افزایش ۲۱ درصدی در میزان کادمیوم قابل دسترس خاک  شده است ، این در حالی است که کاربرد ۵/۱ میلی مول کلات EDDS در خاک تیمار شده با ۳۰ تن در هکتار کمپوست زباله شهری در خاک آلوده به ۴۰ میلی­گرم کادمیوم در کیلوگرم خاک باعث افزایش تقریبی ۱۰ درصدی در میزان کادمیوم قابل دسترس خاک شده است. نتیجه گیری: میزان اثر بخشی کلات EDDS بستگی به میزان مواد آلی موجود در خاک داشته است، به نحوی که با افزایش کاربرد کمپوست زباله شهری خمین اثر بخشی کاربرد کلات EDDS کاهش یافته است. نتایج مشابه مشاهده شده برای غلظت کادمیوم ریشه و شاخساره گیاه نیز تاکیدی بر این ادعا است.

کلیدواژه ها

EDDS chelate, Cadmium, Sigma Cv, availability, کلات EDDS, کادمیوم, رقم سیگما, قابلیت دسترسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.