اثر بلندمدت کورتیزول خوراکی بر مقاومت به تنش شوری در بچه ماهیان کپور معمولی ( Cyprinus carpio Linnaeus, ۱۷۵۸)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله یافته های نوین در علوم زیستی، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_NBR-2-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 56
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Azar Beikazade

Gorgan University of Agricultura l Sciences and Natural Resources ,

Mohammadreza Imanpour

Gorgan University of Agricultura l Sciences and Natural Resources ,

Vahid Taghizade

Gorgan University of Agricultura l Sciences and Natural Resources ,

چکیده

کورتیزول کورتیکواستروئیدی است که مهم­ترین اثر آن تنظیم اسمزی در ماهیان دریازی است. هدف این مطالعه­ بررسی اثر کورتیزول خوراکی بر مقاومت به تنش شوری در بچه­ماهیان کپور معمولی Cyprinus carpio است. برای این منظور، کپور معمولی (۱۲/۰±۳۶/۱ گرم) به مدت ۸ هفته با غذای تجاری حاوی صفر (شاهد)، ۵۰ (۱)، ۱۰۰ (۲) و ۲۰۰ (۳) میلی­گرم بر کیلوگرم غذای هیدروکورتیزون تغذیه شدند (۳ تیمار و یک گروه شاهد و ۳ تکرار). سپس مقاومت در­برابر تنش شوری، طی ۷ روز مقابله با شوری ppt ۱۲، با اندازه­­گیری تغییرات هماتوکریت و پارامترهای بیوشیمیایی خون (گلوکز، کلسیم و پروتئین کل) بررسی شد. نتایج نشان داد میزان بازماندگی بین تیمارها پس از ۷ روز مقابله با شوری، اختلاف معنی­داری نداشت (۰۵/۰< p). میزان گلوکز قبل از تنش، در گروه شاهد به­طور معنی­داری پایین­تر از سه تیمار تغذیه­شده با سطوح مختلف کورتیزول بود (۴۰/۱±۰۴/۷۳) (۰۵/۰> p) و پس از تنش، در تمام تیمارها افزایش معنی­داری داشت (۰۵/۰> p) و بیشترین مقدار در تیمار ۲ و ۳ مشاهده شد (۰۵/۰> p). بیشترین میزان هماتوکریت پس از تنش در گروه شاهد مشاهده شد (۰۸/۲±۶۷/۶۱) (۰۵/۰> p). میزان یون کلسیم پس از تنش در تمامی تیمارها جز گروه شاهد افزایش  معنی­داری داشت (۰۵/۰> p) که بیشترین مقدار در تیمار ۳ مشاهده شد (۳۱/۰±۱۷/۱۱). پروتئین کل، در ماهیان تیمار­شده با کورتیزول به طور معنی­داری کمتر از گروه شاهد بود (۰۵/۰> p). نتایج نشان داد که کورتیزول خوراکی می­تواند مقاومت بچه­ماهی کپور معمولی را به تنش شوری افزایش دهد.

کلیدواژه ها

cortisol, glucose, salinity stress, osmoregulation, common carp, کورتیزول, گلوکز, تنش شوری, تنظیم اسمزی, کپور معمولی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.