تاثیر کاربرد پودر خون بر برخی ویژگی های بیوشیمیایی خاک اره طی فرآیند ورمی کمپوست سازی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله یافته های نوین در علوم زیستی، دوره: 4، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_NBR-4-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 100
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Somayeh Ghasemi

Yazd University

چکیده

این مطالعه با هدف بازیافت خاک­ اره و پودر خون با استفاده از کرم خاکی Eisenia foetida و بررسی روند تغییرات برخی ویژگی­ های بیوشیمیایی این ضایعات آلی، طی فرایند ورمی­ کمپوست­ سازی انجام شد. پودر خون به مقدار صفر، ۵ و ۱۰ درصد وزنی با خاک­اره مخلوط شد و به مدت چهار ماه اجازه داده شد تا به ورمی­کمپوست تبدیل شود. در زمان­ های ۱، ۲، ۳، ۴، ۶، ۸، ۱۲ و ۱۶ هفته پس از اضافه­ کردن کرم خاکی به بسترها، فعالیت میکروبی (تنفس پایه)، pH، هدایت الکتریکی (EC)، مقدار کربن آلی، نیتروژن کل و نسبت C:N اندازه­ گیری شد. نتایج نشان داد که تاثیر زمان، پودر خون و اثر متقابل آنها بر تمام پارامترهای تحت بررسی معنی­ دار است. با افزایش زمان انکوباسیون ، مقدار تجمعی کربن معدنی­ شده، نیتروژن کل و EC تمام تیمارهای ورمی­ کمپوست در مقایسه با ضایعات اولیه افزایش یافت، اما کربن آلی، C:N و pH روند کاهشی نشان دادند. اضافه­ کردن پودر خون به بستر خاک­اره باعث افزایش سرعت معدنی­ شدن کربن، EC و نیتروژن کل شد، درحالی­ که pH، کربن آلی و نسبت C:N کاهش یافت. در پایان زمان انکوباسیون، تیمار خاک­اره حاوی ۱۰ درصد پودر خون، دارای بیشترین مقدار دی­اکسید­کربن آزاد­شده (۱/۱۴۲ میکرو­گرم کربن بر گرم)، EC (۷/۳ دسی­زیمنس بر متر) و نیتروژن کل (۲۴/۲ درصد) و کمترین مقدار pH (۶/۶)، کربن آلی (۵/۲۲ درصد) و C:N (۴/۱۲) بود. براساس نتایج این مطالعه، فرایند ورمی­ کمپوست­ سازی می ­تواند به­ منزله روش ایمن و مطمئن، برای دفع خاک­ اره و پودر خون استفاده شود.

کلیدواژه ها

analysis speed, biochemical analyses, C:N ratio, earthworm, organic waste, تجزیه بیوشیمیایی, سرعت تجزیه, ضایعات آلی, کرم خاکی, نسبت کربن به نیتروژن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.