مقایسه اثر حشره کش شیمیایی موونتو با حشره کش زیستی کیتوزان بر سیستم تولیدمثلی ماده موش نژاد Balb/C

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله یافته های نوین در علوم زیستی، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_NBR-3-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 84
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Sakineh Kaboli Kafshgiri

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

Kazem Parivar

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

Javad Baharara

دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد

Nasim Hayati Roodbari

دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

Mohammad Amin Kerachian

دانشگاه علوم پزشکی مشهد

چکیده

. حشره ­کش­های شیمیایی دارای اثرات سمی چون اثرات مخرب بر سیستم تولیدمثلی و اختلال در عملکرد غدد درون­ریز هستند. در پژوهش تجربی حاضر، اثر حشره­ کش شیمیایی موونتو در مقایسه با حشره ­کش زیستی کیتوزان بر سیستم تولیدمثلی ماده در شرایط in vivo بررسی شده است. در این پژوهش، ۵۶ سر موش به­صورت تصادفی به ۷ گروه شامل کنترل، تیمار با موونتو وکیتوزان تقسیم شدند. پس­از تیمار به مدت ۲۱ روز، موش­ها کشته شده، تخمدان­ها و خون جدا، بافت تثبیت و با روش H&E رنگ­آمیزی شدند. سپس قطر، تعداد فولیکول­ های اولیه، ثانویه و آنترال و سطح هورمون­های FSH,LH و استرادیول اندازه ­گیری شد. نتایج نشان داد تیمار با کیتوزان بر تعداد و قطر فولیکول­ های اولیه، ثانویه و آنترال در گروه­های mg/kg ۵/۲ و ۵ کیتوزان اثر معنی­دار ندارد، اما کاهش معنی­دار در گروه mg/kg ۱۰ کیتوزان و کلیه گروه­ های تیمار با موونتو ایجاد می­کند. همچنین سطح هورمون­های استرادیول، FSH وLH  تحت تیمار با موونتو و تیمار با غلظت ۱۰ کیتوزان نسبت به گروه کنترل کاهش معنی­ دار یافته است. یافته­ ها نشان می­دهد موونتو موجب تغییر سطح هورمون­ های جنسی و ایجاد تغییر در ساختار فولیکول ­های تخمدانی و القاء آسیب به سیستم تولیدمثلی ماده شده، در حالی­که کیتوزان به دلیل اعمال حداقل آسیب به ساختار تولیدمثلی ماده می­تواند به ­مثابه حشره­ کش زیستی مورد استفاده باشد.

کلیدواژه ها

ovarian, follicle, sexual hormone, تخمدان, فولیکول, هورمون جنسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.