فراوانی دو واریانت ژن VKORC۱ و ارتباط آن با مقدار دوز مورد نیاز وارفارین در بیماران ایرانی تعویض دریچه های قلب

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله یافته های نوین در علوم زیستی، دوره: 5، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_NBR-5-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 81
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

esmat khaleqsefat

Department of Animal Biology, Faculty of Natural Sciences, University of Tabriz, Tabriz, Iran

Mohammad Khalaj-Kondori

Department of Animal Biology, Faculty of Natural Sciences, University of Tabriz, Tabriz, Iran

Morteza Jabbarpour bonyadi

Department of Animal Biology, Faculty of Natural Sciences, University of Tabriz, Tabriz, Iran

Hamid Soraya

Department of Pharmacology, Faculty of Pharmacy, Urmia University of Medical Sciences, Urmia, Iran

Behnam Askari

Department of Cardiovascular Surgery, Seyyed-al-Shohada Heart Center, Urmia University of Medical Sciences, Urmia, Iran

چکیده

وارفارین متداول­ ترین داروی ضدانعقادی مورد تجویز برای درمان و پیشگیری از ترومبوآمبولی است. نیاز به دوزهای متفاوت وارفارین در افراد مختلف وابسته به عوامل ژنتیکی و محیطی است. در این مطالعه فراوانی دو پلی­ مورفیسم ژنتیکی مهم ژن زیرواحد ۱ کمپلکس ویتامین K اپوکسیدردوکتاز (VKORC۱) ((rs۹۹۳۴۴۳۸)۱۱۷۳ C> T و(rs۷۲۹۴)  ۳۷۳۰ G> A) و ارتباط آن­ با میزان دوز مورد نیاز وارفارین در بیماران با دریچه های قلبی تعویض شده در استان آذربایجان غربی ارزیابی گردید. بدین منظور، ۱۸۵ بیمار که حداقل به مدت۲ ماه نسبت نرمال شده بین المللی(INR) پایدار داشتند، مورد مطالعه قرار گرفتند. برای تعیین ژنوتیپ بیماران­ از تکنیک واکنش زنجیره ای پلیمراز- چند شکلی طول قطعه محدودشونده (PCR-RFLP) استفاده شد. بررسی تفاوت دوز بین گروه­ های ژنوتیپی با آنالیز واریانس یک طرفه و آزمونTukey’s post-hoc  صورت گرفت. فراوانی الل مینور(T) در افراد مورد مطالعه برای۱۱۷۳ C> T ، % ۵۴ و آلل مینور A برای ۳۷۳۰ G> A % ۷/۵۳ بود. بیمارانی که حامل الل­ مینور ۱۱۷۳ T و الل اصلی ۳۷۳۰ G بودند به طور معنی­ داری به میزان متوسط دوز روزانه پایین­ تری از وارفارین نیاز داشتند (P < ۰.۰۰۱). این مطالعه نشان می­ دهد که در بیمارانی که دریچه ­ی قلب آنها تعویض شده است، در نظر گرفتن پلی­ مورفیسم­ های موجود در ساختار قطعه ژنیVKORC۱ ، در تجویز دوز مناسب وارفارین بویژه در مرحله شروع درمان مفید است و این نیز، به نوبه خود، عوارض ناشی از مصرف میزان نامناسب وارفارین را کاهش خواهد داد.

کلیدواژه ها

drug dose, personalised treatment, polymerase chain reaction, restriction fragment length polymorphism, چند شکلی طول قطعه محدود شونده, دوز دارو, شخصی سازی درمان, واکنش زنجیره ای پلیمراز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.