بررسی تاثیر عصاره Ascophyllum nodosum بر شاخص­ های جوانه­ زنی بذر گیاه نخود در شرایط تنش خشکی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله یافته های نوین در علوم زیستی، دوره: 6، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_NBR-6-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 80
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Raheleh Ahmadpour

Behbahan Khatam Alanbia University of Technology

Azam Salimi

دانشگاه خوارزمی تهران

دانشگاه خوارزمی تهران

Nezam Armand

دانشگاه خاتم الانبیاه بهبهان

Saeed Reza Hosseinzadeh

Behbahan Khatam Alanbia University of Technology

چکیده

در این مطالعه، تاثیر عصاره جلبک دریایی Ascophyllum nodosum بر شاخص ­های جوانه­ زنی بذر گیاه نخود مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با ۳ تکرار انجام شد. عوامل مورد بررسی شامل: عصاره جلبکی در ۴ سطح (۰، ۱/۵، ۲/۵ و ۳/۵ درصد) و تنش خشکی در چهار سطح (۰، ۰/۳- ، ۰/۶- و ۰/۹- مگاپاسکال) بود. تنش خشکی توسط پلی اتیلن گلایکول ۶۰۰۰ اعمال شد. نتایج نشان داد که تنش خشکی در سطوح ۰/۶- و ۰/۹- مگاپاسکال به صورت معنی­داری تمامی صفات مورد بررسی را نسبت به شاهد کاهش داد. سطوح ۲/۵ و ۳/۵ درصد از عصاره جلبک دریایی منجر به افزایش معنی­دار درصد جوانه ­زنی (%۱۸+ و %۲۴+)، سرعت جوانه­زنی (%۱۵+ و %۲۰+)، طول گیاه چه (%۱۳/۳+ و %۱۵/۷+)، سطح ریشه ­چه (%۱۰/۴+ و %۱۲/۸+)، قطر ریشه ­چه (%۱۴/۲+ و %۲۵+)، طول ساقه ­چه (۱۴%+ و %۱۶/۶+) و وزن خشک ساقه­ چه (%۱۰/۳+ و %۱۲/۶+) شد. در شرایط بدون تنش و تنش ۰/۳- مگاپاسکال، سطوح ۲/۵ و ۳/۵ درصد عصاره توانست قدرت جوانه ­زنی، شاخص بنیه بذر، آندوسپرم مصرفی، طول و وزن خشک ریشه ­چه به صورت معنی­ دار افزایش دهد. در شرایط تنش ۶/۰- مگاپاسکال قدرت جوانه­ زنی، شاخص بنیه، وزن خشک ریشه­ چه و در شرایط تنش ۰/۹- مگاپاسکال آندوسپرم مصرفی، طول و وزن خشک ریشه­ چه با کاربرد عصاره جلبکی در سطح ۳/۵ درصد بهبود یافت. با توجه به نتایج این پژوهش، استفاده از عصاره جلبک دریایی Ascophyllum nodosum در مرحله جوانه­ زنی به منظور کاهش اثرات منفی ناشی از تنش خشکی در گیاه نخود توصیه می شود.

کلیدواژه ها

brown algae, consumed endosperm, legumes, organic fertilizers, PEG, آندوسپرم مصرفی, پلی اتیلن گلایکول, جلبک قهوه­ای, کودهای ارگانیک, لگوم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.