معرفی گونه های گیاهی درختی و درختچه ای بخش مرکزی شهرستان زنجان

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله یافته های نوین در علوم زیستی، دوره: 7، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_NBR-7-1_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 87
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Zohreh Toghranegar

Department of Biology, Faculty of Science, University of Zanjan, Zanjan, Iran

Mahnaz Vafadar

Department of Biology, Faculty of Science, University of Zanjan, Zanjan, Iran

چکیده

مطالعه فلوریستیکی از موثرترین روش ها برای آگاهی از ظرفیت های زیستی و نیز مدیریت و حفاظت از ذخایر ژنتیکی گیاهی در سیستم های اکولوژیکی است. شهرستان زنجان منطقه ای کوهستانی با وسعتی برابر۶۷۶۳ کیلومترمربع و با میانگین ارتفاع ۱۶۶۳ متر از سطح دریا است. مناسب بودن شرایط بوم ­شناختی، رویشگاه های متنوع و منابع آبی مناسب دلیل تنوع مطلوب پوشش گیاهی در این شهرستان است. برای بازنمایی تنوع گونه های درختی و درختچه ای چوبی در این شهرستان، بخش مرکزی آن با وسعت ۲/۲۶۰۰ کیلومترمربع انتخاب شد. به منظور شناسایی گونه های گیاهی درختی و درختچه ای، بررسی شکل رویشی و کورولوژی این گیاهان، نمونه های درختی و درختچه ای این منطقه با روش مرسوم مطالعات فلوریستیک جمع آوری و با استفاده از منابع معتبر آرایه ­شناسی گیاهی شناسایی شدند. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که در منطقه مورد مطالعه ۱۲۲ گونه درختی و درختچه ای چوبی متعلق به ۷۶ سرده و ۳۹ تیره گیاهی وجود دارد. تیره های گل­ سرخیان با ۲۹ گونه و زیتونیان با ۹ گونه در مجموع ۱۵/۳۱ درصد از کل گونه ها را شامل می شوند. مزوفانروفیت ها (۷/۳۷ درصد) و میکروفانروفیت ها (۷۹/۳۲ درصد) شکل های زیستی غالب منطقه به روش رانکیه هستند. عناصر رویشی ایرانی- تورانی از مهم ترین گروه های کورولوژیک موجود در منطقه بر اساس دیدگاه زهری بوده است. در منطقه مورد مطالعه، Prunus lycioides به عنوان یکی از گونه های انحصاری ایران شناسایی گردید.

کلیدواژه ها

floristic study, life form, shrubs, trees, vegetative elements, شکل زیستی, درختان, درختچه ها, عناصر رویشی, مطالعه فلوریستیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.