بررسی شاخص های بیوشیمیایی گیاه دارویی بادرشبو تحت اثر نانوذره مس و پلاسمای سرد اتمسفری

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله یافته های نوین در علوم زیستی، دوره: 7، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_NBR-7-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 83
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Kazhal Haddadian

Department of Biology, Faculty of Science, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

Alireza Iranbakhsh

Department of Biology, Faculty of Science, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

Ramazan Ali Khavari-Nejad

Department of Biology, Faculty of Science, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

Mahmood Ghoranneviss

Plasma Physics Research Center, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran

چکیده

هدف این مطالعه، بررسی اثر نانو ذرات مس و پلاسمای سرد اتمسفری بر شاخص های بیوشیمیایی گیاه دارویی بادرشبو (Dracocephalum moldavica) است. عوامل دخیل در آزمایش شامل نانوذرات مس و ذرات غیرنانو در چهار سطح صفر (کنترل)، ۲۵، ۵۰، ۷۵ میلی گرم بر لیتر (mgl-۱) و پلاسمای سرد اتمسفری در سه فاصله زمانی صفر (کنترل)، ۲۰ و ۳۰ ثانیه بود. نتایج نشان داد که پلاسمای سرد اتمسفری باعث افزایش درصد اسانس می شود، در حالی که فلانوئید و فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز را کاهش می دهد. بیشترین تاثیر پلاسمای سرد اتمسفری بر درصد اسانس در تیمار ۲۰ ثانیه مشاهده شد و بین تیمارهای ۲۰ و ۳۰ ثانیه با توجه به تاثیر پلاسمای سرد اتمسفری بر صفات دیگر، تفاوت معناداری مشاهده نشد. همچنین، مشاهده گردید که مس غیر نانو موجب تنش فلزی سنگین در گیاه بادرشبو می شود. سطوح ۲۵ و ۵۰ میلی گرم بر لیتر نانوذرات مس موجب ارتقا صفات شد، اما سطح سوم آن (۷۵ میلی گرم بر لیتر) به عنوان فلز سنگین عمل کرد، بنابراین استفاده از نانوذرات مس ۲۵ و ۵۰ میلی گرم بر لیتر توصیه می شود. برهم کنش پلاسمای سرد اتمسفری و نانو ذرات مس نشان داد که پلاسمای سرد اتمسفری اثر فزاینده ای بر بهبود صفات مورد اندازه گیری داشته و اثر نانوذرات مس را افزایش داده است. می توان نتیجه گرفت که استفاده از نانوذرات مس با غلظت ۲۵ میلی گرم بر لیتر و پلاسمای ۲۰ ثانیه در مقایسه با مس غیرنانو، تاثیر معنادارتری بر بهبود شاخص های بیوشیمیایی گیاه بادرشبو دارد.

کلیدواژه ها

catalase, essential oil percentage, flavonoids, Lamiaceae, peroxidase, پراکسیداز, درصد اسانس, فلانوئید, کاتالاز, نعناییان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.