موقعیت بیماری جاروک لیموترش در ایران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دوفصلنامه دانش بیماری شناسی گیاهی، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_PPS-5-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1138
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Mousa Najafiniya

South Kerman Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Jiroft, Department of Plant Protection, Jiroft, Iran

Abdolnabi Bagheri

Agricultural and Natural Resources Research and Education Center of Hormozgan

Mehdi Azadvar

South Kerman Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Jiroft

Mohammad Salehi

مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس، شیراز

چکیده

نجفی نیا م. ، باقری ع.، آزادوار، م. و صالحی م. ۱۳۹۵. موقعیت بیماری جاروک لیموترش در ایران. دانش بیماری شناسی گیاهی ۵(۲):۳۱-۲۳. لیموترش یکی از مهم ترین و اقتصادی ترین محصولات باغی در جنوب ایران می باشد. بیماری فیتوپلاسمایی جاروک لیموترش به عنوان یکی از مهم ترین بیماری ها و عوامل تهدیدکننده درختان لیموترش است. عامل بیماری جاروک لیموترش یک فیتوپلاسما با نام پیشنهادی  phytoplasma aurantifolia Candidatus می باشد. نشانه­ های بیماری به صورت ظهور شاخه جارویی در یک قسمت از درخت و سپس گسترش بیماری و افزایش تدریجی تعداد جاروک ها در سایر قسمت ها است. هر جاروک، در واقع از تعداد زیادی شاخه و برگ با فاصله میان گره کوتاه تشکیل شده که رنگ آن ها از سبز کم­رنگ تا زرد و اندازه آن ها از کوچک تا بسیار کوچک متغیر است. در شاخه های جارویی خار، گل و میوه تشکیل نمی شود و با افزایش شاخه های جارویی میزان محصول کاهش می یابد. خشک شدن برگ ها در جاروک ها منجر به خشکیدگی شاخه ها یکی پس از دیگری و نهایتا مرگ درختان آلوده طی پنج تا هشت سال می شود. تلفیق روش­های مدیریتی شامل از بین بردن درختان آلوده، حذف علف های هرز، قطع جاروک ها و سم پاشی درختان برای مبارزه با حشره ناقل، سبب کاهش سرعت توسعه بیماری می شود. مبارزه شیمیایی و کاهش جمعیت زنجرک ناقل ضمن کاهش انتقال طبیعی بیماری، نقش مهمی در مدیریت بیماری داشته و سیر گسترش بیماری را به تاخیر می اندازد.

کلیدواژه ها

Leafhopper, Sour lime, Phytoplasma, زنجرک, لیموترش, فیتوپلاسما

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.