معرفی حشره کش بیولوژیکBt در کنترل کرم پیله خوار نخود

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله حبوبات، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_DPCJ-3-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 295
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رسول مرزبان

موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

محمد تقی توحیدی

مربی و عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه

عباس خانیزاد

عضو هیات علمی بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کردستان

میررضا جمشیدی

۴محقق بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، خرم آباد، ایران

مریم کلانتری

موسسه تحقیقات گیاهپزشکی تهران

چکیده

پیله خوار نخود یکی از آفات کلیدی نخود در ایران است که تاکنون از حشره کش های شیمیایی به عنوان عمومی ترین روش درکنترل این آفت استفاده شده است. به منظور بررسی امکان جایگزینی روش های غیر شیمیایی و حفظ دشمنان طبیعی و حذف مخاطرات زیست محیطی و بهداشتی حشره کش های شیمیایی، در این مقاله تاثیر حشره کش بیولوژیک بایولپ با ماده موثره Bt در مقایسه با حشره کش شیمیایی متداول، کارباریل در قالب بلوک های کامل تصادفی در ۴ تکرار مورد بررسی قرار گرفته است. در این تحقیق مشخص شد حشره کش بیولوژیک بایولپ در مناطق مختلف از نظر کارایی در مقایسه با کارباریل در فاصله زمانی ۳ روز بعد از محلول پاشی اثرات قابل قبولی (۱۲/۳۷%-۷۵/۹۳%) در کنترل غلاف خوار دارد. حتی در استان لرستان تفاوت معنی داری بین حشره کش بیولوژیک و شیمیایی کارباریل مشاهده نشده است و همچنین نتایج استان کردستان نیز در مورد فاکتور درصد مرگ و میر مقادیر مطلوبی را نشان می دهد. از نظر تاثیر روی عملکرد محصول غیر از استان کردستان با نتایج درصد کنترل آفت هماهنگی ندارد ولی از لحاظ درصد سوراخ شدن غلاف نخود با نتایج درصد کنترل غلاف خوار هماهنگ است. در کل استفاده از حشره کش بیولوژیک بایولپ برای کنترل کرم پیله خوار نخود زمانی که ۵۰% بوته های نخود به گل رفته باشند، توصیه می شود. در مناطق آلوده به این آفت، تکرار محلول پاشی به فاصله چهار تا پنج روز پیشنهاد می شود.

کلیدواژه ها

نخود, پیله خوار نخود, BT, بایولپ, حشره کش بیولوژیک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.