مطالعه تاثیر کود نیتروژن و فرایند نیم جوش کردن بر محتوای فلزات سنگین دانه برنج

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله علوم و صنایع غذایی ایران، دوره: 18، شماره: 114
  • کد COI اختصاصی: JR_FSCT-18-114_029
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 94
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Azin Nasrollah Zadeh Masouleh

Department of Food Science and Technology, Islamic Azad University, Ayatollah Amoli Branch

Azade Ghorbani-HasanSaraei

Department of Food Science and Technology, Islamic Azad University, Ayatollah Amoli Branch

Ebrahim Amiri

Department of Water Engineering, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Lahijan Branch

Fatemeh Habibi

Rice Research Institute of Iran, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREO)

چکیده

برنج قوت غالب مردم ایران است و آلودگی آن با فلزات سنگین خطرات جبران ناپذیری برای مصرف کنندگان دارد. هدف از این مطالعه یافتن راهی برای کاهش جذب فلزات سنگین از برنج است. برای مطالعه تاثیر کود نیتروژن و نیم جوش کردن بر فلزات سنگین، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. در این پژوهش، کود نیتروژن در سه سطح (N۱:۶۰، N۲:۸۰ و KgN/Ha N۳:۱۰۰) و نیم جوش کردن در دو سطح دمای خیساندن (۵۰ C۱: و ۸۰ C۲: درجه سانتی گراد) و دو سطح زمان بخاردهی (۱۰ T۱: و ۱۵: T۲ دقیقه) اعمال گردید. جهت تعیین فلزات سنگین از طیف سنج جرمی پلاسمای القایی (ICP-MS) استفاده شد. افزایش دمای خیساندن و زمان بخاردهی منجر به کاهش کلیه فلزات سنگین می شود اما تغییرات سطوح کود بر فلزات سنگین تاثیر معناداری نداشت. بررسی اثرات متقابل تیمارها نشان داد تیمار N۳C۱T۱ بالاترین درصد از حد مجاز دریافت هفتگی کروم و نیکل (به ترتیب ۹۹% و ۵۸%) و همچنین تیمار N۲C۱T۱ بالاترین درصد از حد مجاز دریافت هفتگی جیوه و کادمیوم (به ترتیب ۱۱% و ۵/۹%) را دارند. افزایش دمای خیساندن و زمان بخاردهی، دریافت هفتگی تمامی فلزات سنگین را به حداقل می رساند بطوریکه تیمار N۲C۲T۲ کمترین دریافت هفتگی از تمامی فلزات سنگین را نشان می دهد. در دما و زمان کمتر، فلزات سنگین باقیمانده قابل چشم پوشی نیستند، بنابراین نیم جوش کردن در دما و زمان بالاتر برای حفظ امنیت و سلامت مصرف کننده توصیه می شود.

کلیدواژه ها

Rice, Nitrogen, parboiling, Heavy metals, soaking, steaming, برنج, نیتروژن, نیم جوش, فلزات سنگین, خیساندن, بخاردهی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.