بررسی اکتشافی پتانسیل تیتانیم قره آغاج ارومیه

  • سال انتشار: 1383
  • محل انتشار: هشتمین همایش انجمن زمین شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: SGSI08_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1625
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یوسف رحیم سوی

دانشجوی دکتری زمین شناسی اقتصادی دانشگاه تربیت معلم تهران

عبدالمجید یعقوب پور

استاد زمین شناسی اقتصادی دانشگاه تربیت معلم تهران

حسین معین وزیری

استاد بازنشسته پترولوژی دانشگاه تربیت معلم تهران

چکیده

پتانسیل تیتانیوم قره آغاج ارومیه دارای سنگ میزبان اصلی لرزولیت، ورلیت و به مقدار جزئی کلینوپیروکسنیت است. کانیهای کدر کانسنگ شامل ایلمنیت، مگنتیت، تیتانومگنتیت، هماتیت، اسپینل سبز و پیروتیت می باشند، کانی ایلمنیت دارای سه نسل کانی سازی است که تنها نسل دوم کانی سازی که بصورت تاخیری فضاهای خالی بین بلوری را پر کرده است اقتصادی بوده و قابلیت کانه آرایی را دارد. با توجه به شمارش کانیهای ایلمنیت نسل دوم کانی سازی و محاسبه درصد حجمی و تبدیل آن به درصد وزنی متوسط درصد وزنی ایلمنیت این پتانسیل در کل بلوک های معدنی 10/82 (در سطح) و 9/19 (در عمق) محاسبه شده است. پتانسیل تیتانیم قره آغاج ارومیه از لحاظ تیپ بندی دارای تیپ ایلمنیت ماگمایی همساز بوده و ماگمای والد آن یک ماگمای فرو گابرویی با سری ماگمایی تحولی با تمایل بیشتر سمت تولئیتی بوده که بر اثر عدم فرایند اختلاط مایع، بخش اکسیدی بصورت ادخال و بین بلوری بوجود آمده است. سنگهای اولترامافیک و مافیک مجموعه آذرین قره آغاج بصورت لایه ای و بطور متناوب با هم قرار گرفته اند و حداکثر عمق کانی سازی شده بدست امده از طریق مطالعات مغناطیس سمجی و عملیات حفاری حدود 60 متر بوده است. کانی ایلمنیت دارای در هم رشدی زیادی با کانیهای غیر اقتصادی نظیر مگنتیت و مگنتیت تیتان دار و کانیهای سیلیکاته است لذا با توجه به تغییرات وسیع ابعاد بلوری کانیهای ایلمنیت و کانیهای باطله، درجه آزادی پائین بوده و کنسانتره تولید شده دارای درصد وزنی TiO2 بسیار پائینی خواهد بود از طرف دیگر این پتانسیل فاقد کانی سازی اقتصادی عناصر نادر خاکی (نظیر Ta, Nb و …) و V است لذا دارای کیفیت کانسنگ پائینی است . با توجه به مطالعات بعمل آمده و بر اساس سنگهای میزبان کانی سازی، سنگهای همراه، کانی شناسی کانسنگ و ترکیب شیمیایی کانسنگ، پتانسیل تیتانیم و قره آغاج ارومیه بیشترین تشابه را با کانسار آپاتیت – ایلمنیت – مگنتیت عیار پایین کایوها جاروی در فنلاند غربی نشان میدهد.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.